7.931 αιτήσεις σε μιάμιση ημέρα για επιδότηση δόσης στεγαστικού

7.931 αιτήσεις σε μιάμιση ημέρα για επιδότηση δόσης στεγαστικού

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει από δανειολήπτες στεγαστικών δανείων για το πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ενταχθεί 7.931 οφειλέτες. Το υψηλό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε από την πρώτη μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία κατατέθηκαν 3.988 αιτήσεις. Η αύξηση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι γεωμετρική, καθώς ισάριθμες σχεδόν αιτήσεις υποβλήθηκαν και χθες.

Σχολιάζοντας το υψηλό ενδιαφέρον, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε σε δήλωσή του ότι «o αριθμός των πολιτών που οριστικοποίησαν την υποβολή της αίτησής τους ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο πρόγραμμα κατά τους 13 μήνες ισχύος του», γεγονός που «δείχνει την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου».

Η σύγκριση δείχνει ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας –την 1η Ιουλίου του 2019– της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων στο παλιό πρόγραμμα επιδότησης δανείων του ν. 4605/2019, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εισήλθαν σε αυτή 7.554 χρήστες (δηλαδή οι μισοί, συγκριτικά με το νέο πρόγραμμα), εκ των οποίων οι 3.475 (σχεδόν το 1/4, συγκριτικά με το νέο πρόγραμμα) ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Ωστόσο, από αυτούς, μόλις 262 έφθασαν μέχρι το στάδιο της άντλησης στοιχείων, χωρίς να ολοκληρωθεί η υποβολή καμιάς αίτησης. Οπως σχολιάζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, χρειάστηκαν 4 εβδομάδες για να υποβληθούν οριστικά οι δύο πρώτες αιτήσεις, καθώς η σχετική διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρος και απαιτούσε την προσκόμιση δικαιολογητικών που οι πολίτες δυσκολεύονταν ή αδυνατούσαν να λάβουν (π.χ. πιστοποιητικά βαρών από τα υποθηκοφυλακεία).

Το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για το νέο πρόγραμμα αποτυπώνεται και στην υψηλή επισκεψιμότητα των δανειοληπτών που εισήλθαν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της, ο αριθμός των οποίων ανήλθε σε 14.884, εκ των οποίων οι 13.178 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Από αυτούς, 3.988 προχώρησαν ήδη στην οριστική υποβολή της αίτησης. Σημειώνεται ότι μόλις 0,7% των αιτήσεων κρίθηκε μη επιλέξιμο λόγω υπέρβασης των ανώτατων ορίων οικογενειακού εισοδήματος και 0,1% λόγω υπέρβασης του ανώτατου ορίου αξίας κύριας κατοικίας.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, «τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η σημαντικά διευρυμένη περίμετρος κάλυψης των δανειοληπτών που παρέχει το νέο πλαίσιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς και η απλή και φιλική για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης, χωρίς να απαιτείται κανένα απολύτως δικαιολογητικό, επιτυγχάνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το α΄ τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο η συνεισφορά διαμορφώνεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και το γ΄ τρίμηνο στο 70%. Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή για το α΄ τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο η συνεισφορά διαμορφώνεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και το γ΄ τρίμηνο στο 60%. Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή για το α΄ τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο η συνεισφορά μειώνεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και το γ΄ τρίμηνο στο 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή