Πλήθος λουκέτων θα φέρει ένα νέο lockdown

Πλήθος λουκέτων θα φέρει ένα νέο lockdown

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, έστω και μικρότερης έντασης, συνοδευόμενο από ένα νέο lockdown, θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτων στην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο, όπως αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Οπως προτείνει, για να μην τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, αλλά ενδεχομένως να πρέπει να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα, που χρησιμοποιούνται για προειδοποίηση σε διαφορετικές καταστάσεις, ανάλογα με τη διακύμανση του δείκτη μετάδοσης και του αριθμού κρουσμάτων ανά περιοχή. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ιεραρχία «alert» με κωδικούς χρωμάτων, όπως πορτοκαλί και κόκκινο με γεωγραφική ένδειξη.

Εάν το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου σοβαρό, όπως το πρώτο κύμα και χρειαστεί ένας ακόμη γύρος κλεισίματος της αγοράς, τότε εκτιμάται ότι θα έχει ανεξέλεγκτο αντίκτυπο στη κοινωνία και την οικονομία. Η απασχόληση και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κατέρρευσαν όταν επιβλήθηκαν η «γενικευμένη καραντίνα» και το «καθολικό lockdown», στις περισσότερες χώρες. Οπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες μετά την εύρεση του εμβολίου για να αναπληρωθούν.

«Επειδή η περιπέτεια του κορωνοϊού σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, πρέπει να διαφυλάξουμε όσα με κόπο καταφέραμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων σήμερα, για να αποφύγουμε ένα δεύτερο καταστροφικό lockdown αύριο. Το μήνυμα του πρωθυπουργού και η επανεμφάνιση του καθηγητή Τσιόδρα επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, που κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει όταν μάλιστα αφορά την ασφάλεια και την υγεία όλων μας. Ας μην ξεχνάμε, πως η πρόληψη είναι προτιμότερη της καταστολής» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή