Επιεικής η επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις καπνοβιομηχανίες

Επιεικής η επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις καπνοβιομηχανίες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιείκεια αντιμετώπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις καπνοβιομηχανίες εις βάρος των οποίων τα KAE είχαν διατυπώσεις καταγγελίες για εναρμονισμένη πρακτική. Αν και η εισήγηση της Γραμματείας της Επιτροπής πρότεινε την επιβολή προστίμου 200 εκατ. δρχ. συνολικά και για τις 5 εταιρείες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναγνωρίζοντας σειρά ελαφρυντικών επέβαλε τελικά πρόστιμο ύψους 118 εκατ. δρχ.

Ειδικότερα, τα KAE κατηγόρησαν τον Νοέμβριο του 2000 τις επιχειρήσεις Ιονική Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία, Καρέλια, ΣΕΚΑΠ, Κεράνης και Θ.Δ. Γεωργιάδης, ότι ανακοίνωσαν την ίδια ημέρα ανατίμηση των πωλουμένων τσιγάρων κατα 15% και κατάργηση της έκπτωσης 10% που παρέχονταν για τσιγάρα πωλούμενα στους συνοριακούς σταθμούς. Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων που όμως δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει για κάποιο διάστημα και έλλειψη τσιγάρων στα καταστήματα των KAE λόγω διακοπής του εφοδιασμού τους από τις καπνοβιομηχανίες.

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των καπνοβιομηχανιών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι οι εταιρείες εναρμόνισαν την τιμολογιακή τους πολιτική, αφού μεταξύ άλλων θεώρησε ότι δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι οι αυξήσεις κινούνταν στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα, συνοδεύονταν σε όλες τις περιπτώσεις με την κατάργηση των συνοριακών εκπτώσεων, αλλά και την πρόταση να παραδοθούν επιπλέον ποσότητες με τις παλαιές τιμές στην περίπτωση που γινόταν αποδεκτή από τα KAE η νέα τιμολογιακή τους πολιτική.

Για τη διαμόρφωση του προστίμου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε υπόψη μεταξύ άλλων τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η αγορά αφορολόγητων τσιγάρων, τη μικρή χρονική διάρκεια της παράβασης, αλλά και τη μη διάπραξη άλλων σχετικών παραβάσεων στο παρελθόν. Ετσι, αποφάσισε να επιβάλει στην Ιονική Εμπορική Εταιρεία πρόστιμο 78 εκατ. δρχ., στην Καρέλια 21 εκατ. δρχ., στη ΣΕΚΑΠ 16,5 εκατ. δρχ., στην Κεράνης 2 εκατ. δρχ. και 500.000 δρχ. στην εταιρεία Γεωργιάδης. Να σημειωθεί ότι η Ιονική είναι συγγενής εταιρεία της Παπαστράτος, της οποίας προϊόντα εμπορεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT