Παράταση αναστολής συμβάσεων, «Συν-Εργασίας» έως Σεπτέμβριο

Παράταση αναστολής συμβάσεων, «Συν-Εργασίας» έως Σεπτέμβριο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» εντάσσει και τους εποχικούς εργαζομένους που προσελήφθησαν έως τις 10 Αυγούστου το υπουργείο Εργασίας, καθώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ απελευθερώνει τις προϋποθέσεις για την ημερομηνία πρόσληψης. Στο νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει η ΠΝΠ, η στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων έχει δύο άξονες, που φτάνουν έως και τον Σεπτέμβριο, ώστε να εξασφαλιστεί η προσαρμογή στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μάλιστα εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όχι μόνο στις επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών αλλά και σε αυτές του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Στην πράξη, δίνεται η δυνατότητα στις χιλιάδες επιχειρήσεις του επισιτισμού, που τον Ιούλιο είχαν τεθεί εκτός αναστολών συμβάσεων, να κάνουν χρήση του μέτρου, για τους ίδιους ή και για νέους εργαζομένους. Αναλυτικά, βάσει της ΠΝΠ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους επισιτισμού, αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς και κάθε άλλου είδους επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, μπορούν να θέτουν σε αναστολή σύμβασης μέρος ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν σε αναστολή εργαζομένους τους οποίους είχαν ανακαλέσει οριστικά στο παρελθόν.

Οπως ρητά αναφέρεται στη ρύθμιση, σε αναστολή μπορούν να τεθούν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης σε ΦΕΚ, ήτοι τη 10η Αυγούστου. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως 30 ημέρες ανά μήνα. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Αύγουστο ή και ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα λάβουν 534 ευρώ ανά μήνα. Διαφορετικά, η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες της αναστολής ανά μήνα με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης, καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με απολύσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Παράλληλα, στη νέα ΠΝΠ γίνεται ακόμη μία προσπάθεια διάσωσης του μηχανισμού «Συν-Εργασία», που ανοίγει πλέον και για τους εποχικούς εργαζομένους. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την αρχική διάταξη, ο μηχανισμός εφαρμόστηκε σε εργαζομένους που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου του 2020. Με την προϋπόθεση αυτή, αποκλείονταν από την ένταξη στον μηχανισμό οι εποχικοί εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Με τη νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτόν, καθώς προβλέπεται πως στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν προσληφθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή