Το φθινόπωρο η καταβολή των αναδρομικών

Το φθινόπωρο η καταβολή των αναδρομικών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που αναμένεται να εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή των ποσών, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, πιθανότατα στο τέλος του επόμενου μήνα. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάριζαν μάλιστα ότι ακόμη κι αν η απόφαση καθυστερήσει, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει εντός του φθινοπώρου τα ποσά τόσο στους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα όσο και σε αυτούς του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι, με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, τα αναδρομικά είναι «ψαλιδισμένα», αφορούν μόνο το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και αποκλειστικά τις κύριες συντάξεις που κόπηκαν πριν από 8 χρόνια και 3 χρόνια μετά οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μάλιστα, η τροπολογία αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι τα ποσά θα επιστραφούν και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, όμως εκκρεμεί η έκδοση αντίστοιχης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή και η σχετική διάταξη. 

Οι συνολικοί δικαιούχοι βάσει της κυβερνητικής απόφασης ανέρχονται σε περίπου 1 εκατομμύριο και το κόστος εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ.   

Τα ποσά που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι αφορούν τις περικοπές των κύριων συντάξεων που επήλθαν με το δεύτερο μνημόνιο και τους νόμους 4051 και 4093 του 2012. Μάλιστα, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα αναδρομικά θα τα λάβουν εφάπαξ έως το τέλος του 2020, η επίσπευση της πληρωμής, ει δυνατόν εντός του Σεπτεμβρίου, επαναφέρει σενάρια καταβολής τους σε δύο δόσεις – μία τον επόμενο μήνα και μία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η σχετική διάταξη για τον ιδιωτικό τομέα, που αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, προβλέπει μάλιστα πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις δώρων και μειώσεις επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού όλες οι άλλες αξιώσεις διαγράφονται. Από τη γενική αυτή ρήτρα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες.

Βέβαια, εκτός των επιστροφών μένουν οι αντισυνταγματικές περικοπές των επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση των δώρων που επήλθαν με τους ίδιους νόμους, για τη διεκδίκηση των οποίων αναμένεται ένας νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή