Μείωση προστίμων για τα αδήλωτα τ.μ. ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Μείωση προστίμων για τα αδήλωτα τ.μ. ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη οριστική λήξη, στο τέλος Αυγούστου, της ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη δήλωση τυχόν αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων ακινήτων, η οποία προσφέρει σημαντικά προνόμια σε όσους ιδιοκτήτες σπεύσουν να ρυθμίσουν το σχετικό ζήτημα, αναμένεται να επαναφέρει σε ισχύ το προγενέστερο καθεστώς σε εκείνους που αμελήσουν να πράξουν τα δέοντα. Αυτό θα τους φέρει αντιμέτωπους με μεγάλα πρόστιμα και χρεώσεις στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ αρχικά είχε ζητήσει να παραταθεί η σχετική διαδικασία έως το τέλος του έτους, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση και η ΚΕΔΕ, έχοντας ήδη χορηγήσει δίμηνη παράταση επί της αρχικής καταληκτικής προθεσμίας. Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ προχώρησε σε μια ακόμα παρέμβαση χθες, αιτούμενη την αλλαγή των «δρακόντειων» διατάξεων που προβλέπονται για τα αδήλωτα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η μείωση των προστίμων στα αδήλωτα εμβαδά στο 25% της βασικής οφειλής. Επίσης, ζητείται ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δήμων να επανέλθει άμεσα στην πενταετία (αντί της 20ετίας που ισχύει σήμερα), όπως προβλέπεται για όλες τις αξιώσεις του Δημοσίου. Οσον αφορά τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών του χρόνου διακοπής ρευματοδότησης (που άλλωστε είναι πλέον γνωστός στους δήμους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ) και από το σημείο αυτό και μετά να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία εθελοντικής δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων έγινε προκειμένου να ρυθμιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορούσε σε υπέρογκες χρεώσεις αναδρομικών τελών ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) από τους κατά τόπους δήμους. Οι χρεώσεις προέκυπταν λόγω της ασυμφωνίας ανάμεσα στις δηλωμένες επιφάνειες που είχαν στην κατοχή τους οι δήμοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των επιφανειών που είχαν προκύψει στο μεσοδιάστημα από τις κατά καιρούς τακτοποιήσεις/νομιμοποιήσεις ημιυπαίθριων και αυθαίρετων χώρων, στο πλαίσιο των αντίστοιχων νόμων, κατά την περίοδο των τελευταίων ετών. Οι δήμοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις αυξημένες επιφάνειες των ακινήτων που προέκυψαν από τις νομιμοποιήσεις αυτές. Ετσι, όταν οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από τους δήμους βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ, ένα από τα απαιτούμενα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια μίσθωση, ή αγοραπωλησία ακινήτου, βρίσκονταν αντιμέτωποι με βεβαιώσεις πρόσθετων οφειλών ΤΑΠ, ύψους ακόμα και δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς υπολογίζονταν αναδρομικά αρκετών ετών.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε μέσω της διαδικασίας εθελοντικών δηλώσεων των σχετικών πρόσθετων επιφανειών, με αντάλλαγμα την απαλλαγή των ιδιοκτητών που θα την αξιοποιήσουν, από αναδρομικές χρεώσεις. Αντιθέτως, κάθε νέα βεβαίωση ΤΑΠ θα αφορά μόνο το διάστημα από τις αρχές του 2020 και μετά. Με δεδομένο ότι η προθεσμία αυτή λήγει στο τέλος Αυγούστου, η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι απειλείται να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «εγκλωβισμένων» ιδιοκτητών, οι οποίοι είτε δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, ώστε να σπεύσουν να δηλώσουν ή να διορθώσουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους, είτε δεν πρόλαβαν, εξαιτίας των δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή