Κι άλλο «σφίξιμο στο ζωνάρι», προτείνει ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ…

Κι άλλο «σφίξιμο στο ζωνάρι», προτείνει ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ…

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρετή της μισθολογικής (αυτο)συγκράτησης υπενθύμισε χθες στους Ευρωπαίους ο διοικητής της EKT κ. Βιμ Ντούιζενμπεργκ. Εκφράζοντας φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ο Ολλανδός διατύπωσε εμμέσως την απειλή ότι, εν ανάγκη, είναι έτοιμος να διακόψει εάν όχι και να ανατρέψει την πτωτική πορεία των επιτοκίων. Επισήμως, η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κάτω του ορίου του 2% στο προσεχές διάστημα, ωστόσο για τον Ντούιζενμπεργκ αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η συγκράτηση των μισθών των εργαζομένων. Τούτο δε, ενώ η Γερμανία έχει εισέλθει στην πάντα κρίσιμη περίοδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τα μεγάλα συνδικάτα. Είναι δε σημαντικό ότι η πανίσχυρη I.G. Metal των εργατών μεταλλουργίας αλλά και πολλά άλλα συνδικάτα διεκδικούν αυξήσεις που φθάνουν μέχρι και το 6,5%, για το 2002, ενώ ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%. Αντίστοιχα προβλήματα, αλλά κυρίως με τη μορφή απεργιακών κινητοποιήσεων αντιμετωπίζει και η Γαλλία, ενώ οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των χωρών βρίσκονται σε λεπτή θέση λόγω των εκλογών που θα αντιμετωπίσουν εντός του έτους.

«Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η πρόβλεψη μιας ευνοϊκής, μεσοπρόθεσμα, εξέλιξης του πληθωρισμού εξαρτάται από μία συγκρατημένη πολιτική μισθολογικών αυξήσεων», επεσήμανε ο Ντούιζενμπεργκ. «Υπερβολικές αυξήσεις θα αποτελούσαν εστία ανησυχίας για την EKT», σημείωσε στη συνέχεια καθιστώντας σαφές ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο δεν θα διστάσει να μη μειώσει άλλο τα επιτόκια, ίσως δε και να προχωρήσει σε αύξησή τους, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την ανατιμητική κερδοσκοπία που σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσε την εισαγωγή του ευρώ, ο Ντούιζενμπεργκ επανέλαβε και χθες ότι δεν αναμένει πώς αυτή θα αποδειχθεί τελικά να έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι στοιχεία που εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα από την Eurostat έφεραν τον πληθωρισμό της Ζώνης Ευρώ να παραμένει τον Δεκέμβριο σταθερός στο 2,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT