Πρώτο φορολογικό βήμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου

Πρώτο φορολογικό βήμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής κρατούν οι Ελληνες πλοιοκτήτες για τα τελικά αποτελέσματα των συζητήσεων με την Πολιτεία, ώστε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, παρά τα χαμόγελα αισιοδοξίας που φάνηκαν με την ψήφιση από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου για τις Ναυτικές Επιχειρήσεις, το οποίο περιέχει διάταξη βάσει της οποίας μειώνεται η φορολογία των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά 40%. Με τη μείωση αυτή η φορολογία των υπό ελληνική σημαία πλοίων προσεγγίζει προς τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ακόμη παραμένει, συγκριτικά, σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι πλοιοκτήτες θεωρούν ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να περάσει μέσα από μια δέσμη μέτρων, αλληλένδετων μεταξύ τους, όπως η φορολογία των πλοίων, οι οργανικές συνθέσεις και η ναυτική εκπαίδευση και δεν θα πρέπει να εξετασθεί αποκομμένα καμία από τις τρεις συνιστώσες. Θέση που φαίνεται ότι ενστερνίζεται και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος χθες απαντώντας σε ερώτηση της «K» τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα αποτελεί ένα πακέτο μέτρων και ότι σε καμία περίπτωση η ανακοίνωση μείωσης της φορολογίας δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα αποκόπτεται από τα υπόλοιπα, εξίσου σοβαρά, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ Πολιτείας και εκπροσώπων της πλοιοκτησίας. H μείωση της φορολογίας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά 40% από τα ισχύοντα σήμερα επίπεδα (νόμος 27/75) κατά τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη καθιστά την ελληνική σημαία πιο ανταγωνιστική, χωρίς, όμως, να την μετατρέπει σε σημαία ευκαιρίας, αλλά και να «μην απέχει πολύ από τα όσα ισχύουν στις τρεις πιο ακριβές σημαίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

«Η μείωση αυτή σαφώς αποτελεί ένα θετικό βήμα», ανέφεραν στην «K» ναυτιλιακοί κύκλοι και συμπλήρωσαν: «Ωστόσο, νομίζουμε ότι απαιτείται μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα διότι και πάλι η φορολογία είναι υψηλή. Ομως η ανταγωνιστικότητα είναι ενα πλέγμα θεμάτων κι έτσι θα πρέπει να τα εξετάσουμε και για το λόγο αυτόν τηρούμε αναμονή μέχρι να δούμε τις τελικές θέσεις, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT