Εως και τον Μάρτιο «παγώνουν» οι πληρωμές φόρων και εισφορών

Εως και τον Μάρτιο «παγώνουν» οι πληρωμές φόρων και εισφορών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το τέλος Μαρτίου του 2021 θα παραταθεί η αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για τους πληγέντες από την πανδημία, ενώ στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν βάσει ρύθμισης σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5%, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αρχικός σχεδιασμός, στον οποίο είχε αναφερθεί προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός, προέβλεπε παράταση της αναστολής των πληρωμών, που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου, έως το τέλος του χρόνου. Είχε μάλιστα αναφέρει τότε ο υπουργός ότι ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις επρόκειτο να δοθεί ένα «μπόνους» έως τον Απρίλιο του 2021, για να αρχίσουν να έχουν έσοδα και να μπορούν να πληρώσουν. Τελικώς, χθες στο Open, o κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι το «μπόνους» των επιπλέον τριών μηνών της αναστολής θα δοθεί σε όλους. Προφανώς, η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η προοπτική είσπραξης εσόδων από το κράτος τους επόμενους μήνες δεν φαίνεται ισχυρή.

Για τα ενοίκια, τα οποία παραμένουν μειωμένα κατά 40% έως το τέλος Αυγούστου στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε νομοθέτηση σε δύο κατευθύνσεις: αφενός θα παραταθεί η μείωση για ορισμένους κλάδους και αφετέρου θα δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες να μειώσουν, σε συμφωνία με τους ενοικιαστές, οικειοθελώς το μίσθωμα. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι αυτή την οποία προτείνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Εξετάζουμε πολλούς τρόπους, ίσως και συνδυαστικά», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών, ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων. Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο

χρονικό διάστημα».

Μέτρα στήριξης

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και της ρευστότητας της οικονομίας, είπε τα εξής:

1. Η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα περιλαμβάνει και τον Αύγουστο και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται βασικά στον τουριστικό κλάδο, θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και θα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

2. Τα αναδρομικά των συντάξεων θα δοθούν «το ταχύτερο δυνατόν».

3. Θα ανακοινωθεί παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του προγράμματος «Συν-Εργασία» του υπουργείου Εργασίας.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2021, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται με βάση τη συνέχιση της χαλάρωσης των στόχων και των κανόνων εκ μέρους της Ευρωζώνης. «Θέλουμε να ισχύσει για την Ελλάδα ό,τι και για τους άλλους», τόνισε. Αυτό, άλλωστε, συνέβη και φέτος, καθώς η Ελλάδα απαλλάχθηκε από την υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο ECOFIN στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και ο κ. Σταϊκούρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί η τακτική του 2020 και το 2021, «και βλέπουμε για το 2022».

Οπως εξήγησε, οι πρώτες σκέψεις ήταν να συνεχιστεί η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων έως ότου επανέλθει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019, αλλά «αυτό δεν είναι εφικτό, ούτε για φέτος ούτε για του χρόνου», όπως είπε ο υπουργός, διαψεύδοντας τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο υπουργός ήταν φειδωλός στις προβλέψεις του για φορολογικές ελαφρύνσεις την επόμενη χρονιά, λέγοντας πως θα υπάρξουν «αν και όπου είναι εφικτό». Προηγούνται, όπως εξήγησε, «οι μέγιστες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή