Αγώνας δρόμου για το ντιλ εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Αγώνας δρόμου για το ντιλ εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, πολύ πριν εκπνεύσει το 2020, εργάζεται η EY (Ernst & Young), που έχει αναλάβει το οικονομικό και νομικό έλεγχο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και τη σύνταξη της εν λόγω συμφωνίας. Παράλληλα η ONEX, που λειτουργεί ως στρατηγικός επενδυτής στο εγχείρημα της αναδιάρθρωσης των ναυπηγείων, ετοιμάζεται να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της εισηγμένης «Νεώριον Α.Ε.» που δεν ελέγχει ήδη.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο, ύστερα από εργώδεις προσπάθειες εξασφάλισης της συναίνεσης των μετόχων στις οποίες συμμετείχε και η κυβέρνηση, η ONEX συμφώνησε να αγοράσει έναντι ενός ευρώ το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που με τη σειρά της ελέγχει τη θυγατρική της, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Στη συμφωνία εκείνη, στην οποία συνέδραμε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε μια σειρά μεγαλομετόχων της «Νεώριον», μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, Νίκος Ταβουλάρης.

Την ONEX και το σχέδιό της για την εξυγίανση των ναυπηγείων έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει, υπό την αίρεση της πραγματοποίησης νομικού και οικονομικού ελέγχου (due dilligence), η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation).

Σημειώνεται πως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας βαρύνονται με χρέη και υποχρεώσεις της τάξης των 230 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Η διαδικασία εξυγίανσης προβλέπει πως ο βασικός πιστωτής, που είναι το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών και ασφαλιστικά ταμεία), μαζί με την πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank, συμφωνεί με τον στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή την ONEX, επί ενός σχεδίου αποπληρωμής των υποχρεώσεων αλλά και λειτουργίας των ναυπηγείων, που θα παράγει τις απαραίτητες ταμειακές ροές για να αποπληρώνονται οι τρέχουσες αλλά και οι ρυθμισμένες υποχρεώσεις, και κατόπιν θα υποβάλουν τη συμφωνία αυτή προς επικύρωση στο δικαστήριο με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 106 Β και Δ του πτωχευτικού κώδικα.

Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Η αίτηση αυτή αναμένεται να γίνει όχι αργότερα από τον Νοέμβριο. Με την κατάθεση της αίτησης, η ONEX θα αναλάβει και τη λειτουργική διαχείριση των ναυπηγείων.

Στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο επενδυτής θα πρέπει να προστεθούν και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τις επισκευές των υποδομών, όπως οι πλωτές δεξαμενές, αλλά και άλλες επενδύσεις σε πρόσθετο εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό. Ετσι η συνολική επένδυση εκτιμάται πως μπορεί να προσμετρηθεί σε βάθος χρόνου σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πολεμικά σκάφη

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν από τον Ανδρέα Ανδρεάδη το 1968 και διαθέτουν τρεις πλωτές δεξαμενές, όπου μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά πλοία χωρητικότητας 100.000 τόνων και να γίνουν ναυπηγήσεις πολεμικών σκαφών έως μεγέθους κορβέτας.

Εν τω μεταξύ ήδη από τον Ιούλιο δόθηκε με τροπολογία νέα παράταση στη σύμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο τελευταίων πυραυλακάτων, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται σύμφωνα με πληροφορίες οσονούπω.

Με βάση αυτή τη σύμβαση, το Πολεμικό Ναυτικό πληρώνει απευθείας εργαζομένους και προμηθευτές για το έργο που το αφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή