Παρέμβαση Εβερτγια ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας

Παρέμβαση Εβερτγια ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της ιδιωτικοποιήσεως της Αγροτικής Τράπεζας θέτει επί τάπητος με ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ, επισημαίνοντας ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα των αγροτικών χρεών, να δημιουργήσει τους αναγκαίους θεσμούς που θα αναλάβουν το διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ κράτους – Ευρωπαϊκής Ενωσης – αγροτών και να υιοθετήσει άμεσο πρόγραμμα προσαρμογής της λειτουργίας της ΑΤΕ σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και εκσυγχρονισμού της.

Ρύθμιση χρεών

Ο κ. Εβερτ προσδιορίζει ότι σημαντικότατο μέρος του αγροτικού κλήρου είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ, η οποία κατά πάγια τακτική δεν προβαίνει σε πλειστηριασμούς παρότι σε πλείστες περιπτώσεις καταγράφεται ολική αδυναμία των αγροτών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα η τράπεζα προσέρχεται σε ζημιογόνους για την ίδια διακανονισμούς για να παραμείνει ο αγροτικός κλήρος στην εκμετάλλευση των ιδιοκτητών – αγροτών.

Τυχόν λοιπόν ιδιωτικοποίηση της τράπεζας χωρίς προηγούμενη ρύθμιση των χρεών, αναφέρει ο κ. Εβερτ, θα οδηγούσε σε εκρηκτικά φαινόμενα. Εξάλλου συμπληρώνει ότι θα απέβαινε σε βάρος των αγροτών αν προηγείτο η ιδιωτικοποίηση της δημιουργίας θεσμών που θα αναλάβουν το διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει η τράπεζα για τις πληρωμές επιδοτήσεων, εισοδηματικών ενισχύσεων, εγγυήσεων στο πλαίσιο του FEOGA, προσανατολισμού αγροτικής παραγωγής, πρόωρης συνταξιοδότησης κ.λπ. που γίνονται μέσω της Ε.Ε.

Εσοδα

Ο κ. Εβερτ αναφέρεται ακόμη στις σημαντικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την ΑΤΕ, αφού τα δάνεια σε ιδιώτες καλύπτουν το 62% του ενεργητικού της και οι συμμετοχές σε θυγατρικές αγροτικές επιχειρήσεις καλύπτουν το 17% του ενεργητικού της. Τα δύο αυτά μεγέθη καλύπτουν το 79% του ενεργητικού της ΑΤΕ έναντι 37,6% που είναι το αντίστοιχο μέγεθος για την Εθνική Τράπεζα. Εξάλλου, τα καθαρά έσοδα από τόκους της ΑΤΕ ανέρχονται στο 71,3% των ολικών αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως, έναντι 54,6% της ΕΤΕ. Τέλος, οι δαπάνες προσωπικού της ΑΤΕ απορροφούν το 46% των ολικών αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως έναντι 33% της Εθνικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT