Κίνητρα μεγέθυνσης εταιρειών για να γίνουν ανταγωνιστικές

Κίνητρα μεγέθυνσης εταιρειών για να γίνουν ανταγωνιστικές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kίνητρα για την ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, μέσω συγχωνεύσεων ή με άλλους τρόπους, σκοπεύει να καθιερώσει η κυβέρνηση, προσβλέποντας μάλιστα σε χρηματοδότηση από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα κίνητρα θα είναι φορολογικά και δανειοδοτικά, ενώ θα υπάρξουν διευκολύνσεις και σε θεσμικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει σε ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο επεσήμανε και η επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της προ μηνός: το μικρό μέγεθος της πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (48,5%) απασχολούν έως 9 άτομα. Την ίδια ώρα, η παραγωγικότητα της εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε.  Οπως εξηγεί κυβερνητική πηγή, το μικρό αυτό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων δημιουργεί πρόβλημα στη χρηματοδότησή τους, δυσκολεύει την εξωστρέφειά τους, ενώ συχνά συνδέεται με μεγαλύτερης έκτασης φοροδιαφυγή και με δυσκολίες εφαρμογής του όποιου κανονιστικού πλαισίου. Αυτό, άλλωστε, επεσήμανε και η έκθεση Πισσαρίδη, προτείνοντας τη στροφή της οικονομίας με δράσεις, μεταξύ των οποίων η «σταδιακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως και για την ενίσχυση των εξαγωγών. Παράλληλα, η καλύτερη διασύνδεση επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους με τις μεγαλύτερες, ώστε να ενισχυθεί έμμεσα και περαιτέρω η εξωστρέφεια της οικονομίας».

Διυπουργική επιτροπή, με συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ανάπτυξης Πάνου Σταμπουλιδη, έχει συσταθεί για να εξετάσει τρόπους ενθάρρυνσης της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί περιλαμβάνουν:

1. Τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων, νέων μορφών συνεργασίας, στα πρότυπα των συνεταιρισμών, που δεν θα είναι απολύτως δεσμευτικές, όπως είναι μια πλήρης συγχώνευση, σε περίπτωση που κάποιος από τους εταίρους θελήσει να επανακτήσει την ανεξαρτησία του.

2. Φορολογικά κίνητρα, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για μια αρχική χρονική περίοδο συγχώνευσης ή μεγέθυνσης με άλλο τρόπο.

3. Δανειοδοτικά κίνητρα,  όπως η δημιουργία ευνοϊκών προγραμμάτων με επιλέξιμες για δανειοδότηση μόνο τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση των κινήτρων αυτών θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει η πηγή, δεδομένου ότι αποτελεί ξεκάθαρα μια μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι δεν θεωρούν πως όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να μεγαλώσουν. Τα κίνητρα, όμως, θα είναι γι’ αυτές που το θέλουν και δυσκολεύονται.

Ακόμη μία πρόταση που διεκδικεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η κατάρτιση σε θέματα διαφορετικότητας (diversity training), έτσι ώστε άτομα όλων των φύλων, εθνικών ομάδων, θρησκειών, πεποιθήσεων κ.λπ. να αξιοποιούνται σωστά και να αντιμετωπίζονται ισότιμα από επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα. Mε άλλα λόγια, να μπει τέρμα στις προκαταλήψεις και στις διακρίσεις. Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα, είναι πιθανό να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κατάρτιση, με την έννοια της αποζημίωσης για τον χρόνο εργασίας που θα χαθεί. Και στο σημείο αυτό υπάρχει αναφορά στην έκθεση Πισσαρίδη που προτείνει «δράσεις για την καταπολέμηση διακρίσεων κάθε μορφής», με ειδική αναφορά στις γυναίκες.

Μια ειδική διυπουργική επιτροπή έχει συσταθεί και για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης πρότασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή