Ελληνες εργαζόμενοι, οι μόνοι στην E.E. που συνεισφέρουν ολοένα και πιο πολύ στα Ταμεία

Ελληνες εργαζόμενοι, οι μόνοι στην E.E. που συνεισφέρουν ολοένα και πιο πολύ στα Ταμεία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, από το 1990 μέχρι το 1999, το μερίδιο του κράτους στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος υποχώρησε στην Ελλάδα από το 33% στο 28,6%. Αντιστοίχως, οι εργοδοτικές εισφορές κάλυψαν το 1999 το 37,7% της συνολικής κοινωνικής δαπάνης, από 39,4% το 1990. Από την άλλη πλευρά όμως, οι εισφορές των ιδίων των ασφαλισμένων κάλυψαν το ίδιο έτος 1999 το 23,4% της συνολικής δαπάνης, από 19,6% το 1990. Πρόκειται για μία τάση που σε ό,τι αφορά το σκέλος της αυξήσεως των εισφορών των εργαζομένων, είναι η αντίστροφη εκείνης της Ευρώπης των «15» συνολικά, όπου η συνεισφορά των ασφαλισμένων μειώθηκε κατά μέσον όρο από το 24,6% του συνόλου, στο 22,7%. Στην E.E., το χαρακτηριστικό της πορείας της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών συστημάτων στη δεκαετία του 1990 ήταν μια αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, με μείωση τόσο των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών όσο και εκείνων των ιδίων ασφαλισμένων. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, συνολικά, οι δαπάνες για κοινωνική προστασία στην Ελλάδα αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας. Ειδικότερα, παρέμειναν στο 22,9% του ΑΕΠ από το 1990 μέχρι το 1996, για να σημειώσουν στη συνέχεια αύξηση και να φθάσουν το 1999 στο 25,5%. Σύμφωνα δε με τη Eurostat, πρόκειται για την ταχύτερη κατά πολύ αύξηση στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που στα περισσότερα κράτη-μέλη το ποσοστό του ΑΕΠ που κατέλαβε η κοινωνική πρόνοια μειώθηκε.

Βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο: οι κατά κεφαλήν «κοινωνικές» δαπάνες της Ελλάδος παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ενωση, υπερβαίνοντας μόνον εκείνες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT