Παραμένει ουραγός η Ελλάδα με ελάχιστη βελτίωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην E.E.

Παραμένει ουραγός η Ελλάδα με ελάχιστη βελτίωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην E.E.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά βήματα με τα οποία η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει την πολύ μεγάλη διαφορά ευημερίας που τη χωρίζει από την ανεπτυγμένη Ευρώπη, καταγράφει για άλλη μια φορά η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για την περίοδο 1997-1999.

Ετσι, μεταξύ των επτά φτωχότερων περιφερειών της Ενωσης, η Ελλάδα, που φυσικά παρέμεινε στο σύνολό της η φτωχότερη χώρα μεταξύ των «15», είχε το θλιβερό προνόμιο να μετρά τρεις περιφέρειές της, την Ηπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, μεταξύ των 4 φτωχότερων της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η Ηπειρος, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις το ήμισυ του κοινοτικού μέσου όρου, παραμένει η φτωχότερη περιφέρεια της Ενωσης και μοιράζεται την τελευταία αυτή θέση με δύο γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις, τη Ρεϊνιόν και τη Γουιάνα. Και των τριών το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, μόλις φθάνει το 51% του μέσου όρου της Ευρώπης των «15». Πάντως, τουλάχιστον στους αριθμούς, η Ηπειρος εμφανίζει θεαματική πρόοδο, έχοντας περιορισθεί το 1998 μόλις στο 42% του κοινοτικού μέσου όρου. Ακολουθούν, με οριακά υψηλότερο ΑΕΠ, η Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας (52%), οι Αζόρες της Πορτογαλίας (53%) και η Δυτική Ελλάδα (53%) με την Πελοπόννησο (55%).

Στην άλλη άκρη του φάσματος ευρέθη (και) το 1999 το Λονδίνο, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 242% του κοινοτικού μέσου όρου. Ακολουθούν οι Βρυξέλλες με 217%,, το Λουξεμβούργο με 186%, το Αμβούργο με 183% και το Παρίσι με 154%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, οι δέκα από τις 13 περιφέρειες της χώρας παρέμειναν και το 1999 κάτω του 75% του κοινοτικού μέσου όρου. Στην καλύτερη συγκριτικά κατάσταση βρίσκεται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της οποίας διαμορφώθηκε στο 83% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ ακολουθούν η Δωδεκάνησος (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) με 80% και η Αττική με 77%.

H χώρα συνολικά έφθασε το 1999 στο 68% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, κατάσταση που σε κάθε περίπτωση αποτελεί βελτίωση από το 58,3% του 1988.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την Πορτογαλία, τη δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ενωσης δείχνει ότι εντέλει η βελτίωση είναι μάλλον πενιχρή. Ετσι, το 1999, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 74% του κοινοτικού μέσου όρου, έναντι 59% το 1988. Οσο για την Ιρλανδία, από 63,8% το 1988, εν πολλοίς μια κατάσταση απόλυτα συγκρίσιμη με της Ελλάδος, πέρασε σε 112% το 1999 και στη δεύτερη θέση στην Ενωση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT