Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: νέα παράταση στην ιδιωτικοποίησή τους

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: νέα παράταση στην ιδιωτικοποίησή τους

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναβολή -τουλάχιστον για ένα μήνα- παίρνει η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που σχοινοβατεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι συναντήσεις του Σαββατοκύριακου της κυβέρνησης με τους Γερμανούς αγοραστές των Ναυπηγείων δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Επιμέρους ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να διατηρεί στο σκοτάδι όλα τα σημεία που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Μείζον θέμα φαίνεται να παραμένει η ανάληψη του κόστους από τις ρήτρες για την εκτέλεση των συμβάσεων ΟΣΕ και Πολεμικού Ναυτικού, τη στιγμή που τα Ναυπηγεία έχουν σίγουρες προμήθειες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πάνω από 1,5 τρισ. για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου των συναρμοδίων υπουργών Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου με τους προέδρους των εταιρειών της αγοράστριας κοινοπραξίας HDW/FS, η ελληνική πλευρά μέσω της ETBA εμφανίζει ως μοναδικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα, η έγκριση αναμένεται σε διάστημα ενός μηνός περίπου και θα δώσει τη δυνατότητα μεταβίβασης της κυριότητας του Ναυπηγείου στον όμιλο των γερμανικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ETBA κ. Γ. Κασμά, αυτό που απομένει είναι η υπογραφή ενός προσαρτήματος της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο για τη μεταβίβαση των μετοχών των Ναυπηγείων.

Οι δύο πρόεδροι των γερμανικών εταιρειών φέρονται να μετέφεραν απλώς στους συναρμόδιους υπουργούς την έγκριση των διοικητικών τους συμβουλίων στη συμφωνία που έχει υπογραφεί ήδη μεταξύ πωλητών-αγοραστών. Οι εργαζόμενοι διά του εκπροσώπου τους κ. Γιώργου Κοντάκη δηλώνουν αισιόδοξοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι αρμόδιοι παράγοντες διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ η E.E. δεν έχει ακόμη πειστεί από τα στοιχεία που η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μέχρι σήμερα, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων δεν αποτελεί κρατική επιδότηση που αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο όμιλος Ταβουλάρη (υποψήφιος αγοραστής και ανταγωνιστής), ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί. O ίδιος υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί (Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου) εδώ και χρόνια υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δηλώνει ότι θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά του, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στην E.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT