Πόλεμος νεύρων εν αναμονή της τελικής τιμής για το βαμβάκι

Πόλεμος νεύρων εν αναμονή της τελικής τιμής για το βαμβάκι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνονται τα πνεύματα στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς από χθες οι αγρότες «ανοιγοκλείνουν» τους δρόμους σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις. H επίσημη ανακοίνωση της ποσότητας βάμβακος από το υπουργείο Γεωργίας, εντός των ημερών που θα καθορίσει και την τιμή που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί, θεωρείται καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Σε πολιτικό επίπεδο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για αντιαγροτική πολιτική, αλλά συμφωνούν ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι.

Ενενήντα βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν χθες επερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας, ζητώντας απαντήσεις για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Σύμφωνα με τους βουλευτές, το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί ραγδαία και η κυβέρνηση αρκείται σε αόριστες διαβεβαιώσεις. H κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου κατηγορεί την αντιπολίτευση για επικίνδυνες προτάσεις επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής, που θα σημάνουν αρνητικές εξελίξεις για τη θέση του Έλληνα αγρότη. Πάντως η «άτυπη» συνάντηση ομάδας αγροτών από τη Μακεδονία στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica της Θεσσαλονίκης με τον υπουργό Γεωργίας, κ. Γιώργο Δρυ, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Μάλιστα, αμέσως μετά, ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους αγρότες στη συνάντηση της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν την Παρασκευή με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Κινητοποιήσεις

Στα Τέμπη κατέφθασαν χθες αγρότες με περίπου 100 ακόμη τρακτέρ, ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. H παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων συνεχίζεται χωρίς προς το παρόν να γίνονται συγκεκριμένες επεμβάσεις.

Τα πρώτα μπλόκα στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης έστησαν χθες οι αγρότες, διακόπτοντας με τα τρακτέρ την κυκλοφορία για μισή περίπου ώρα και στα δύο ρεύματα.

Αγρότες από την περιοχή των Νέων Μαλγάρων που είχαν συγκεντρώσει από τη Δευτέρα περισσότερα από 120 τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στην αερογέφυρα λίγο πριν από τα διόδια, απέκλεισαν το ρεύμα προς Αθήνα, εγκλωβίζοντας δεκάδες οχήματα και λίγο πριν τα αποσύρουν άλλοι αγρότες, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τα τρακτέρ στην αερογέφυρα Χαλάστρας απέκλεισαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία απέκλεισαν για μια ακόμη φορά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Εδεσσας (Νέα Χαλκηδόνα), τον δρόμο Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών στον κόμβο της Σωζόπολης (πολύωρος αποκλεισμός), ενώ προβλήματα στη διακίνηση εμπορευμάτων δημιουργήθηκαν και πάλι στα σύνορα, καθώς οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ευζώνων και Σερρών-Προμαχώνα (πολύωρος αποκλεισμός), καθηλώνοντας τα φορτηγά διεθνών μεταφορών και I.X. που σχημάτισαν ουρές.

Αποκλεισμένη από τρακτέρ ήταν για δεύτερη μέρα χθες και η Νομαρχία της Δράμας, ενώ αγρότες με γεωργικά μηχανήματα απέκλεισαν χθες το πρωί για μια ώρα το τελωνείο Ορμενίου Εβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT