Ασφαλιστικό με… σφραγίδα Ρέππα και περιεχόμενο… Γιαννίτση

Ασφαλιστικό με… σφραγίδα Ρέππα και περιεχόμενο… Γιαννίτση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας θα ανοίξει τον κύκλο του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες του πλαισίου που θα κατατεθεί, ως βάση συζήτησης, προς τους «κοινωνικούς εταίρους», ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αποτίμηση του «οικονομικού και κοινωνικού αποτελέσματος» κάθε σεναρίου.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επικοινωνιακή τακτική και τη «στρογγυλή» διατύπωση των κυβερνητικών θέσεων, χωρίς, ασφαλώς, να εγκαταλείπονται και «βασικά συστατικά μεταρρύθμισης» που διατυπώθηκαν πρώτη φορά στη «δέσμη Γιαννίτση». Συγκεκριμένα, προτείνονται (ρήμα που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην επιστολή του υπουργού προς τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων) παρεμβάσεις σε όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και στον αριθμό των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλυτικότερα, ως βάση για τη συνταξιοδότηση τίθεται το 65ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου, ενώ εργοδότες και εργαζόμενοι θα κληθούν να διαμορφώσουν το πλαίσιο «κινήτρων» για την παράταση του εργασιακού βίου με βάση την πρόταση και του κ. X. Πολυζωγόπουλου για ελαστική συνταξιοδότηση μεταξύ 58-65 ετών. Ξεχωριστές, ευνοϊκότερες, ρυθμίσεις θα αναζητηθούν και για τις μητέρες, τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πολύ πιθανό προβάλλει το ενδεχόμενο, το υπουργείο Εργασίας να προτείνει περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων (σχέση σύνταξης-μισθού) στο 70% έναντι 80% που ισχύει σήμερα για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους. O περιορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης προβλέπεται σταδιακός, και πάντως μετά την 1.1.2007, ενώ η κυβέρνηση βασίζει πολλές ελπίδες για την αποδοχή της πρότασης στο γεγονός ότι από αυτήν ευνοούνται οι μετά το 1993 -«νέοι»- ασφαλισμένοι, το ποσοστό αναπλήρωσης των οποίων ορίζεται σε 60%.

Προωθείται, επίσης, ο περιορισμός των ταμείων κύριας σύνταξης σε έξι. Ενα για μισθωτούς, με βάση το IKA, στο οποίο θα ενταχθούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, ο ΟΓΑ για τους αγρότες, ο OAEE για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα ταμείο για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καθώς και ένα ταμείο για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στον Τύπο. Με στόχο την άμβλυνση των αντιθέσεων, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στη διατήρηση ξεχωριστών κλάδων ασφάλισης στο πλαίσιο των νέων ταμείων. Ετσι, στο ταμείο των «επιστημόνων» θα υπάρχει κλάδος ιατρών, κλάδος μηχανικών κ.ο.κ. Το 6ο ταμείο που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι, ωστόσο, αδιευκρίνιστο από ποιες πηγές θα αντληθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη λειτουργία του και, κυρίως, πώς ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναπληρώσει τα ποσά που σήμερα εισπράττει από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο «πλαίσιο Ρέππα» θα περιλαμβάνεται, τέλος, δέσμευση για «πρόσθετη χρηματοδότηση», η οποία, όμως, θα κατευθύνεται κυρίως στην ενίσχυση των κατώτατων συντάξεων και των χαμηλοσυνταξιούχων και όχι, γενικώς, στη «μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT