H κυβέρνηση θέλει να βάλει «γκολ» μέσω της EPT

H κυβέρνηση θέλει να βάλει «γκολ» μέσω της EPT

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταλύτη αναδεικνύεται η στρογγυλή θεά, καθώς το νέο προτεινόμενο μοντέλο κρατικής ενίσχυσης του προβληματικού ποδοσφαίρου δείχνει ότι μπορεί να δρομολογήσει αναδιατάξεις στο τηλεοπτικό status και στη νομή της διαφημιστικής πίτας, μέσα από μια νέα διαπλοκή, που μόνο η κυβέρνηση δύναται να οριοθετήσει.

Την εβδομάδα που πέρασε, και παρά τις δηλώσεις που προηγήθηκαν, με τις οποίες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες απέκλειαν την κρατική υιοθεσία των προβληματικών ΠΑΕ, κατέστη σαφές ότι με όχημα την EPT η κυβέρνηση, τελικά, θα παρέμβει.

Νέο μοντέλο κρατικής επιδότησης

Με αφορμή τα τηλεοπτικά δικαιώματα των «άστεγων», «ημιστεγασμένων» ή και των «στεγασμένων» ΠΑΕ η κυβέρνηση δείχνει ότι επιχειρεί, ταυτόχρονα με την προώθηση ενός νέου μοντέλου κρατικής επιδότησης των ομάδων να αυξήσει την τηλεθέαση της κρατικής τηλεόρασης μέσω αθλητικών γεγονότων. Κάποιοι, ήδη, κάνουν λόγο για κυβερνητική προτεραιότητα με πολιτική στόχευση που πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές και την οποία εντέλλονται να διαχειρισθούν οι υπουργοί Αθλητισμού και Τύπου με ενεργό και «στρατηγείο» στο Μαξίμου.

Από τις επαφές του προέδρου της ΕΠΑΕ Θ. Κανελλόπουλου με τον πρόεδρο της EPT Αγγελο Στάγκο αλλά και από τις πολύωρες συνεδριάσεις της διοίκησης της ΕΠΑΕ, προκύπτει ότι η κρατική τηλεόραση διαπραγματεύεται συλλογικά το κλείσιμο ενός συμβολαίου μετάδοσης των αγώνων της A΄ Εθνικής. Οι ΠΑΕ από την πλευρά τους, επανασυσπειρώνονται, υιοθετώντας το πρότυπο της ΟΥΕΦΑ, η οποία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας της TEAM έχει κάνει ξεχωριστή μπίζνα την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που τα «βγάζει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό» συλλογικά. Ετσι και συναίνεσαν, παρά τις κόντρες που υπάρχουν, στη σύσταση μιας αντίστοιχης ανώνυμης εταιρείας. Και ενώ έχει ήδη αρχίσει η διαβούλευση της ΕΠΑΕ με την EPT, άπαντες γνωρίζουν ότι ο ο πήχυς των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχει δραματικά χαμηλώσει, όμως το νέο κυοφορούμενο μοντέλο κρατικής επιχορήγησης μπορεί, ίσως να αβγατίσει τα οφέλη των ΠΑΕ.

Η κρατική EPT για να μην καταστεί στόχος κριτικής περί διασπάθισης χρήματος οριοθετεί τη συνεισφορά σε επίπεδο κάτω των 2 δισ. δρχ. ετησίως. Ομως, στο καλάθι της νέας κρατικής επιχορήγησης των ΠΑΕ, που μπορεί να ξεπερνάει και τα 7 δισ. δρχ., φαίνεται ότι θα συνεισφέρουν ο κρατικός ΟΠΑΠ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την αιτιολογία της αναβάθμισης του ποδοσφαίρου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με το ίδιο ακριβώς μοντέλο επιχορήγησης έκλεισε, πρόσφατα, και η μετάδοση του πρωταθλήματος μπάσκετ από την EPT, με τη διαφορά ότι πέραν του οβολού της κρατικής τηλεόρασης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπάρχει προς τις ομάδες και μια υποσχετική για την απόδοση εσόδων και από το ΠΡΟ-ΜΠΑΣΚΕΤ.

Ρύθμιση χρεών

Εν κατακλείδι, η νέα μορφή κρατικής «ένεσης» προς τις ΠΑΕ, διαπνέεται από τη φιλοσοφία της κατανομής των ποσών που θα προσφερθούν άμεσα ή έμμεσα. (Για τελευταίο πρέπει να επισημανθεί και η δυνατότητα ενίσχυσης της EPT ή των ΠΑΕ ως τελικών αποδεκτών με κονδύλια από την κρατική διαφήμιση).

Βέβαια, η έκβαση των διαβουλεύσεων ΕΡΤ-ΕΠΑΕ δεν μπορεί να προεξοφληθεί, όμως είναι βέβαιο ότι η «παρέα» των συνομιλητών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα διευρυνθεί. Καθώς έξι περίπου ΠΑΕ είναι «κλειδωμένες» στον Alpha Digital ο οποίος ακόμα δεν έχει καταγγείλει τις σχετικές συμβάσεις, ενώ άλλες τόσες ομάδες ήδη στεγάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της Nova, πίσω από την οποία βρίσκονται και τα συμφέροντα του Mega και φυσικά των μεγαλομετόχων του εκδοτών.

Πάντως, παρά τις περί του αντίθετου δηλώσεις, στις κυβερνητικές προθέσεις εξακολουθεί να υπάρχει και άλλη μια, η γνωστή διαδικασία της ρύθμισης χρεών. O υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος σε πρόσφατη δήλωσή του δεν απέκλεισε την υπαγωγή των προβληματικών ΠΑΕ σε καθεστώς ρύθμισης χρεών, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί και για άλλες επιχειρήσεις, όπως είπε.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεγαλύτερες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν σκανδαλωδώς ευεργητηθεί ακόμη και με διαγραφές χρεών τους διά νόμου, το 2001 εμφάνισαν χρέη ύψους 33 δισ. δρχ., Τα συσσωρευμένα χρέη τους ξεπερνούν τα 130 δισ. δρχ. τα οποία στην πλειονότητά τους είναι ληξιπρόθεσμα.

Προβληματικών συνέχεια

Προβληματικές πάντως δεν είναι μόνο οι ΠΑΕ. Είναι και τα τηλεοπτικά κανάλια, πολλά από τα οποία καταγράφουν ζημίες, επιστρατεύουν τη δημιουργική λογιστική (βλέπε τους δύο ισολογισμούς του Alpha όταν βρισκόταν προ των πυλών της Σοφοκλέους), ή αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών τους (ΑΝΤΕΝΝΑ).

Μετά το εύλογο πλασάρισμα της κρατικής τηλεόρασης και το εγχείρημά της να αυξήσει την τηλεθέαση και τα έσοδά της μέσω της μπάλας, οι φορείς των ιδιωτικών καναλιών (και αυτοί εύλογα), άρχισαν να ανησυχούν.

Μάλλον διαισθάνονται ότι μια καλή συμφωνία της EPT με την ΕΠΑΕ θα προκαλέσει αναδιάταξη και στο τηλεοπτικό σκηνικό και στην τηλεθέαση, με συνέπεια τη «μετανάστευση» διαφημιστικών εσόδων προς την Αγία Παρασκευή… Κάτι τέτοιο θα βαθύνει την κρίση στα ήδη προβληματικά κανάλια… και η συνέχεια μπορεί να μην είναι πλέον επί της οθόνης…

Αν λοιπόν οι καναλάρχες θελήσουν να «αμυνθούν» έναντι των επερχόμενων, ίσως «χτυπήσουν» άμεσα ή έμμεσα την EPT στο κρατικοδίαιτο του ταμείου της με το επιχείρημα της άσκησης αθέμιτου ανταγωνισμού από μέρους της, μέσω των 60 δισ. δρχ. και πλέον, που ετησίως αυτή ευνθυλακώνει από το ειδικό τέλος που επιβάλλεται σε όλους τους Ελληνες διά των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σίγουρα, η μπάλα και τα τηλεοπτικά παρεπόμενά της, ο κρατικός κορβανάς, οι καναλάρχες και η πολιτική σε αυτή τη φάση να ανοίγουν ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης που θα εξελιχθεί εν μέσω ενδιαφέροντος παρασκηνίου. Οπως ακριβώς συμβαίνει κάθε φορά όταν όλοι τους διαπλέκονται, άλλοι ζητώντας κρατική υιοθεσία και άλλοι πολιτικα εξαπτέρυγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή