Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να δώσει με επιτυχία τη μάχη της ανταγωνιστικότητας στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Τάκης Κληρίδης, σε συνέντευξή του, υπογραμμίζει την ενίσχυση της ανάπτυξης που αναμένει από τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση με την οποία η φορολογία κερδών των εταιρειών προσωπικού εισοδήματος, αλλά και ο ΦΠΑ ορίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

Η κυπριακή οικονομία ικανοποιεί ήδη τα κριτήρια Μάαστριχτ, ενώ τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, ελεγχόμενο πληθωρισμό και πλήρη απασχόληση.

Οσον αφορά τη λειτουργία στην Κύπρο των off shore εταιρειών, ο κ. Κληρίδης χαρακτηρίζει άδικο τον χαρακτηρισμό του νησιού ως φορολογικού παραδείσου, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν οι εταιρείες αυτές γνωστοποιούσαν τους μετόχους τους στην κεντρική τράπεζα και πλήρωναν φόρο. Τώρα, τα ονόματα των μετόχων και των εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες θα είναι διαθέσιμα στα ενδιαφερόμενα κράτη, ενώ ο φόρος στα κέρδη θα είναι 10%, όπως και για τις εταιρείες κάθε είδους.

Πάντως, η Κύπρος έως το τέλος της χρονιάς, οπότε θα αποφασιστεί οριστικά η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, θα κινείται σε περιοχή έντασης.

Ο OHE ετοιμάζει πυρετωδώς σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, στις αρχές Νοεμβρίου θα εκλεγεί η νέα τουρκική κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο πρόκειται να γίνουν προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Οι διεθνείς πιέσεις στοχεύουν στην επίλυση του πολιτικού θέματος πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην E.E. ολόκληρου του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή