ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγώνουν τις τιμές μέχρι τον Ιούνιο οι κατασκευαστές

Περισσότερο ως επικοινωνιακό τρικ και λιγότερο ως κίνηση ουσίας θα πρέπει να εκληφθεί η κίνηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων να διατηρήσει σταθερές τις τιμές των ακινήτων για τους προσεχείς τρεις μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τιμές του οπλισμένου σκυροδέματος κατά 17% το 2002 και κατά 8% το πρώτο δίμηνο του 2003, στοιχεία πάντως που δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στόχος, πάντως, είναι η στήριξη της αγοράς στην περίοδο ύφεσης που φαίνεται ότι διανύει. Ωστόσο, είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με την αγορά ακινήτων ότι, θέλοντας και μη, οι κατασκευαστές δεν μπορούν ν’ αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων, καθώς δεν θα είναι σε θέση να βρίσκουν πλέον αγοραστές. Εδώ και αρκετούς μήνες, ελάχιστοι είναι οι κατασκευαστές που επιτυγχάνουν τις τιμές που επιθυμούν. H πλειονότητα των εταιρειών υποχρεώνονται να περιμένουν ένα εύλογο διάστημα έως ότου βρεθούν αγοραστές ή εναλλακτικά μειώνουν τις τιμές τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευών τον Φεβρουάριο

Μικρή αύξηση κατά 0,6% έναντι του προηγουμένου μηνός σημείωσε ο δείκτης υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Φεβρουάριο. Βασικός λόγος της αύξησης αυτής ήταν το κόστος των ηλεκτρολογικών υλικών και των καυσίμων χωματουργικών και λοιπών οικοδομικών μηχανημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, η αύξηση ήταν μόλις 0,2%. Τα ηλεκτρολογικά υλικά εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 4,2%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 3,2% (στοιχείο που αναμένεται ν’ αλλάξει άρδην, μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και την απογείωση των τιμών του πετρελαίου), ενώ μικρότερες αυξήσεις από 1% και κάτω παρατηρήθηκαν στους επιμέρους δείκτες μεταλλικών υλικών (π.χ. σίδηρος οπλισμού, ξυλείας και προϊόντων ξύλου). Αντίστοιχα, ο δείκτης οικοδομικών υλικών κινήθηκε με ρυθμούς αύξησης 2,4% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2002, η αύξηση είναι της τάξεως του 0,7%. Αντίστοιχα αυξητική ήταν η τάση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας με βάση τον όγκο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 13,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ο οικοδομικός όγκος εμφανίζεται αυξημένος κατά 7,3%, ενώ η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα με βάση την επιφάνεια είναι αυξημένη κατά 10% και κατά 8,4% με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν. Παράλληλα, στο ενδεκάμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας παρατηρήθηκε στις διοικητικές περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (32,9%), Νοτίου Αιγαίου (31,8%) και Δυτικής Ελλάδος (20,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή