«Συμμορφώνονται» οι τιμές των οικοπέδων

«Συμμορφώνονται» οι τιμές των οικοπέδων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ησυμμόρφωση με την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά και επιβάλλει εξορθολογισμό των τιμών, αρχίζει πλέον να ισχύει και στα οικόπεδα. Η λεγόμενη και «πρώτη ύλη» για κάθε εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές κατά την περίοδο της έκρηξης που σημειώθηκε στην αγορά. Η μεγάλη προεξόφληση αξιών στα Μεσόγεια, αλλά και σε άλλες περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα, σε πληθώρα περιπτώσεων, να παρατηρείται έως και τετραπλασιασμός της αξίας των οικοπέδων. «Μόλις διαβάσουν οι ιδιοκτήτες ότι κάτι ενδέχεται να γίνει κοντά στο οικόπεδό τους, για παράδειγμα ένας πεζόδρομος, ή ένα πάρκινγκ, ή και κάποιες χρήσεις καταστημάτων, εκεί που πριν βρισκόταν μία παλιά βιομηχανία, σπεύδουν αμέσως να ζητήσουν περισσότερα λεφτά», τονίζει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, του μεσιτικού γραφείου Ποταμιάνος-Κλουκίνας.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος για τον εργολάβο, ο οποίος μοιραία θα μετακυλίσει το κόστος στον τελικό αγοραστή. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους, για τους οποίους αυξήθηκαν σημαντικά οι αξίες των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αν και υπήρξαν και φαινόμενα κερδοσκοπίας από ορισμένους παράγοντες της αγοράς. Σήμερα, ωστόσο, η εικόνα εμφανίζεται διαφοροποιημένη. Οπως τονίζει στην «Κ», ο κ. Γιάννης Πλουμής, του γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλος, «δεν προκύπτει σαφές δείγμα για υποχώρηση των τιμών των οικοπέδων. Θα έλεγα περισσότερο ότι τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται ένα «πάγωμα» των αξιών τους. Απλώς, αυτός που θέλει να πωλήσει το οικόπεδό του σε μεγαλύτερη τιμή, δεν πρόκειται να πετύχει το στόχο του τη δεδομένη χρονική περίοδο. Η αγορά κινείται πλέον σε λογικές τιμές, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί η δυναμική εκείνη που απαιτείται, προκειμένου να σημειωθεί αύξηση». Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, μέχρι στιγμής κατά το 2003, οι εκτιμήσεις των μεσιτών αναφέρουν ότι οι αγοραπωλησίες κινούνται περίπου στους ίδιους ρυθμούς. «Δεν πιστεύω ότι η προοπτική του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, που κυριάρχησε από τις αρχές του έτους, επηρέασε ιδιαίτερα την κτηματαγορά. Αντιθέτως, είμαι της άποψης ότι σε τέτοιες περιόδους, πολύς κόσμος προτιμά την επένδυση σε ακίνητα, ως τρόπο θωράκισης», αναφέρει ο κ. Πλουμής.

Ωστόσο, ο κ. Ποταμιάνος εκτιμά ότι υπάρχει σαφής υποχώρηση των τιμών των οικοπέδων σε όλες τις περιοχές, σε σχέση τουλάχιστον με το προηγούμενο εξάμηνο. «Η κάμψη ξεκινά από 5%-7% και μπορεί ανάλογα με την περίπτωση να φτάσει και μέχρι το 20%. Εξαρτάται από την προθυμία του πωλητή να μειώσει τις απαιτήσεις του και να δεχθεί το τίμημα που προσφέρει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής. Εκείνο που είναι σαφές, είναι ότι οι πράξεις γίνονται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα».

Περιοχές, όπως το Π. Ψυχικό, η Κηφισιά και το Κεφαλάρι εξακολουθούν να έχουν ζήτηση για αγορά οικοπέδων, ενώ μικρότερη εμφανίζεται η ζήτηση για την Εκάλη. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Πλουμή η νέα εστία που δημιουργείται στου Ψυρρή και τον Κεραμεικό προσφέρει αρκετές ευκαιρίες. «Οι τιμές σε αυτές τις συνοικίες παραμένουν σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Οι παρεμβάσεις σε προσόψεις και αναπλάσεις δρόμων της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, αλλάζουν την εικόνα και δύνανται να εξασφαλίσουν υπεραξίες». Από την άλλη πλευρά, υψηλή ζήτηση εξακολουθεί να παρατηρείται σε περιοχές, όπως το Χαλάνδρι και το Μαρούσι στα βόρεια προάστια, ή η N. Σμύρνη και το Π. Φάληρο προς τη νότια πλευρά.

Αντίστοιχα, σημαντικές είναι οι προσδοκίες της αγοράς για την νέα πλατεία Ομόνοιας, όπου η κατεδάφιση ορισμένων παλαιών κτιρίων και η ανάδειξη νέων, θεωρείται λογική εξέλιξη, με δεδομένη την αλλαγή του προσώπου της πλατείας. Αλλη μία περιοχή, όπου η ζήτηση για οικόπεδα είναι αξιόλογη, είναι το Ελληνικό. Μετά την απομάκρυνση του παλιού αεροδρομίου και των πολλών σχεδίων που ακούστηκαν για την εκμετάλλευση της έκτασης, με τη διαμόρφωση ενός τμήματός του σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, το ενδιαφέρον για κατοικία ενισχύθηκε σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή