H πενταετία των χαμένων προσδοκιών

H πενταετία των χαμένων προσδοκιών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδηφάγος είναι η Σοφοκλέους για τις μακροχρόνιες μετοχικές τοποθετήσεις. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών, όχι μόνον δεν υπάρχουν κεφαλαιακά κέρδη για τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά επιπλέον η εικόνα αυτή δεν αλλάζει και όταν ακόμη συνυπολογιστούν οι μερισματικές αποδόσεις!

Από τις 195 μετοχές που διαπραγματεύονταν στο X.A. την 31η.12.1997, οι 132 (ποσοστό 67,7%) παρουσιάζουν σήμερα αρνητική συνολική απόδοση (κεφαλαιακή+μερισματική).

Απογοητευτικό συμπέρασμα

Το απογοητευτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έναν αναλυτικό πίνακα που κατήρτισε η χρηματιστηριακή εταιρεία Αττικής – Κερδώος Ερμής και παρουσιάζει αθροιστικά τα διανεμηθέντα κέρδη και τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων μετοχών κατά την περίοδο 1997-2002.

Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε μετοχές στη Σοφοκλέους στο τέλος του 1997 είναι σε μεγάλο βαθμό «χαμένοι», παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του X.A., βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1997 (1.475,22 μονάδες στις 28 Δεκεμβρίου).

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στους χαμένους περιλαμβάνονται ακόμη και οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις περισσότερες από τις θεωρούμενες ισχυρές μετοχές, οι οποίες κατά τεκμήριο είναι και περισσότερο ανθεκτικές στις μεγάλες και απότομες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις και περισσότερο «συνεπείς» και «γενναιόδωρες» προς τους μετόχους τους, κατά την άσκηση της μερισματικής πολιτικής.

Μετοχές εταιρειών, όπως είναι του OTE, της Δέλτα Συμμετοχών της Chipita, της Alpha Bank, της Ιντρακόμ, της Coca Cola, της Βιοχάλκο, της Alpha Leasing, της ΑΓΕΤ Ηρακλής, της ETEBA, των Επιχειρήσεων Αττικής, της Γενικής Τράπεζας κ.ά. όχι μόνο βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 1997, αλλά παραμένουν στο μείον ακόμη και στην περίπτωση που προσμετρηθούν στη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή τους τα διανεμηθέντα μερίσματα των τελευταίων χρόνων.

Απώλειες

Οι απώλειες που υπέστησαν οι επενδυτές είναι εξαιρετικά μεγάλες. Από τις 132 μετοχές με αρνητική συνολική απόδοση (κεφαλαιακή + μερισματική) στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι μισές (66) έχουν απώλειες πάνω από 50%, ενώ αντίθετα μόνο 18 μετοχές έχουν συνολική αρνητική απόδοση μικρότερη του 20%.

Τη μεγαλύτερη αρνητική συνολική απόδοση παρουσιάζουν οι μετοχές των εταιρειών: όμιλος Ιντεάλ (-92,90%), Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ (-90,08%), Plias (-90,06%), Ιντερσάτ (-88,97%), Τεχνοδομή (-87,86%), Εργάς (-85,81%) και Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου (-85,80%).

Θετική απόδοση

Στην αντίπερα όχθη, μόνον 63 από τις μετοχές που ήταν εισηγμένες στο X.A. στα τέλη του 1997, παρουσιάζουν θετική συνολική απόδοση κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Και αυτό, χάριν αρκετών μικρών μετοχών, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο «συν», «διασώζοντας» κάπως τη συνολική στατιστική εικόνα της αγοράς, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος, ότι στα τέλη του ’97 ήταν ουσιαστικά στα αζήτητα, με χρηματιστηριακές τιμές, αρκετά χαμηλότερες ακόμη και από τις σημερινές. Ετσι, περισσότερες από 10 μετοχές μικρών εταιρειών, παρότι δεν διένειμαν μερίσματα στους μετόχους τους, παρουσιάζουν σήμερα αρκετά υψηλή συνολική απόδοση, την οποία οφείλουν αποκλειστικά στη χρηματιστηριακή τους πορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 17 από τις 63 μετοχές που παρουσιάζουν συνολική απόδοση, στη πενταετία, πάνω από 100%, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: Λανακάμ (+295,9%), Τρία Αλφα (+264,7%), Εσκιμό (+194,2%), Κεραμεία Αλλατίνη (+134,3%).

Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων οι μετοχές των οποίων δεν απογοήτευσαν τους μετόχους τους. Ανάμεσά τους οι μετοχές των εταιρειών: Καρέλιας (με συνολική απόδοση στην πενταετία +263,3%), Τράπεζα της Ελλάδος (+252,9%), Folli Follie (+248,16%), Παπαστράτος (+90,70%), Τιτάν (+80,54%), Αλουμίνιον Ελλάδος (+61,9%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή