Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κόψη του ξυραφιού βρέθηκε στο πεντάμηνο του 2003 ο κρατικός προϋπολογισμός με το έλλειμμα να αυξάνεται κατά 75% και να εκτινάσσεται στα 6,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002. Οι εξελίξεις δημιουργούν ρίγη στο οικονομικό επιτελείο που επιχειρεί να «κρατήσει» με κάθε μέσο το ξεχείλωμα των δημοσιονομικών μεγεθών. Παρά την έντονη χρήση δημιουργικής λογιστικής που υιοθετείται, η εσωτερική κατάρρευση των μεγεθών του προϋπολογισμού δεν μπορεί να αποκρυβεί. Οι δαπάνες εμφανίζονται να ξεφεύγουν επικίνδυνα και να αυξάνονται με ρυθμό 12,3% (έναντι στόχου 5,2%), ενώ τα έσοδα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αυξανόμενα κατά 2,8% αντί του προϋπολογιζόμενου 5,6%. H μικρή αύξηση των εσόδων αποτελεί δείγμα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας μεγάλων στρωμάτων Ελλήνων φορολογουμένων.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παραμένουν καθηλωμένα, αντανακλώντας το σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αλλά και στην απορρόφηση των πόρων από το B΄ ΚΠΣ. Τα συγκεκριμένα έσοδα στο α΄ πεντάμηνο του 2003 ανήλθαν στα 613 εκ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002 (μείωση 68%).

Για πρώτη φορά στα στοιχεία του πενταμήνου, το Γενικό Λογιστήριο επιχειρεί φανερή παραποίηση του ρυθμού αύξησης των εσόδων.

Τα τελευταία, ενώ στο πεντάμηνο του 2003 αυξάνονται με ρυθμό 2,8% (που γίνεται 0,8% αφαιρουμένων των επιστροφών φόρων), στον σχετικό πίνακα εμφανίζονται να αυξάνονται με ρυθμό 6,1%… H θαυμαστή αύξηση οφείλεται στο ότι το Γενικό Λογιστήριο μειώνει αυθαίρετα τη βάση σύγκρισης του 2002, αφαιρώντας 469 εκ. ευρώ, που προήλθαν από τη μετατροπή της δραχμής σε ευρώ.

Το αστείο με αυτά τα έσοδα, που εφέτος ο υφυπουργός κ. Φλωρίδης αφαιρεί έτσι εύκολα, είναι ότι πέρυσι τα μετρούσαν και εμφάνιζαν αυξημένους ρυθμούς σε σχέση με το 2001.Το δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει καταφανώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην παράθεση των στοιχείων του πενταμήνου, υπονομεύει την αξιοπιστία ενός ιδρύματος, που κατά γενική ομολογία χαρακτηριζόταν από υψηλού βαθμού τεχνοκρατική πληρότητα. Αξιοπερίεργο με τα στοιχεία του πενταμήνου που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο, είναι η διαφορετική εμφάνισή τους σε σχέση με την εμφάνιση των προηγούμενων μηνών. H νέα εμφάνιση μπερδεύει σκόπιμα και αποσκοπεί σαφώς στη διατήρηση της ψευδούς εικόνας ότι όλα πάνε καλά.

Δεν πρέπει να διαφύγει επίσης της προσοχής μας ότι εδώ και πολλούς μήνες τα στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, παρατίθενται απλά (και ξερά) στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου. Από την παρατήρηση των κολοβών στοιχείων του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο προκύπτουν αρκετά απαισιόδοξα συμπεράσματα, κυρίως αναφορικά με τα βάρη που σηκώνει ο προϋπολογισμός. Προκύπτει ότι το 47% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατευθύνεται στις αποδοχές προσωπικού, ενώ το 31% κατευθύνεται σε επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Στο πεντάμηνο ο Τακτικός Προϋπολογισμός είχε διαθέσει το 52% των πόρων που έχει στη διάθεσή του για το σύνολο του έτους. Στους επιμέρους τομείς ως ο πλέον «ενεργοβόρος» εμφανίζεται εκείνος που αφορά τις επιχορηγήσεις στον ΟΠΑΔ και την κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών των δημοσίων υπαλλήλων. Με άλλα λόγια έχει απορροφήσει στο πεντάμηνο το 70% των διατειθέμενων πιστώσεων, ενώ απομένουν άλλοι επτά μήνες και μόνο το 30% των πιστώσεων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή