Απαισιόδοξοι οι Ελληνες καταναλωτές

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες καταναλωτές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμηχανία που παρατηρείται στην οικονομία -παρά την πρόσφατη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος- επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης για τον Ιούνιο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες καταναλωτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.

Η τάση αυτή άρσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών επιδεινώνεται από τη γενικότερη απραξία την οποία υπαγορεύουν οι κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις.

Σε αντίθεση με την επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που αποτελεί υπό την ευρεία έννοια πολιτικό βαρόμετρο σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίζεται αισιόδοξη, με αποτέλεσμα ο αντίστοιχος δείκτης να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη κερδίζοντας τρεις μονάδες, λόγω της βελτίωσης των παραγγελιών.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση, τελεί υπό το άγχος του επικείμενου ανασχηματισμού και οι προτεραιότητες έχουν μετατοπισθεί στην προσπάθεια διατήρησης των υπουργικών θέσεων, παρά στην προώθηση ή τη δρομολόγηση αποφάσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. H προσπάθεια ανάδειξης των επιτυχιών της ελληνικής προεδρίας, η οποία επιχειρείται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ελάχιστα φαίνεται να αγγίζει τους πολίτες, η μεγαλύτερη αγωνία των οποίων συμπυκνώνεται στις προβλέψεις τους για περαιτέρω -ελαφρά- αύξηση της ανεργίας, πρόβλεψη με την οποία συμφωνούν και οι επιχειρηματίες.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης σημείωσε τον Ιούνιο ελαφρά αύξηση 0,2 μονάδων, ενώ 0,1 μονάδα ήταν η αύξηση στη Ζώνη Ευρώ, με τη σημαντικότερη βελτίωση να καταγράφεται στη Γερμανία και στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή