Αισιόδοξες προβλέψεις για πληθωρισμό και ρυθμό ανάπτυξης, παρά την εκτίναξη του ελλείμματος

Αισιόδοξες προβλέψεις για πληθωρισμό και ρυθμό ανάπτυξης, παρά την εκτίναξη του ελλείμματος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φυσικές καταστροφές άφησαν τα σημάδια τους στην ελληνική οικονομία, εκτινάσσοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε επίπεδα πάνω από το 1% του ΑΕΠ. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία, ωστόσο, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προυσιάζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, ο στόχος για ανάπτυξη διατηρείται στο 3,8%, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 2,5% στο τέλος του έτους.

Κύριοι προωθητικοί παράγοντες της ανάπτυξης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι τόσο οι επενδύσεις όσο και η κατανάλωση, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 9,5% και 3,0% αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα περιοριστεί μεταξύ 2,5% με 3,0%, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της διαφοράς σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις τελούν υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει προς την αντιπληθωριστική κατεύθυνση και η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2003, ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζει αύξηση 4,3%, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται με ρυθμούς 17,2% τον Μάρτιο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο ανακάμπτει στις 100,9 μονάδες από 100,7 τον περασμένο Απρίλιο.

Οσον αφορά στην εσωτερική καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση, τους πρώτους μήνες του 2003 αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς: οι λιανικές πωλήσεις, οι άδειες όγκου οικοδομών και οι εκταμιεύσεις του ΠΔΕ αυξάνονται ταχύτερα από πέρυσι. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα έσοδα από ΦΠΑ 16,4 στο πρώτο τετράμηνο «αντανακλώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα που παρατηρείται», ενώ παράλληλα αύξηση κατά 16,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζει ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων στο X.A. εταιρειών εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου. Οι τιμές των μετοχών σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2003 αυξήθηκαν κατά 20%.

Σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυτά υποχώρησαν μετά και την πρόσφατη απόφαση της EKT, σύμφωνα με την οποία μειώθηκε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,0%. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση του κόστους δανεισμού με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ο μέσος πραγματικός μισθός θα αυξηθεί κατά 2,2%, ενώ μεγαλύτερη άνοδο της τάξεως του 4% θα σημειώσει το διαθέσιμο εισόδημα του ιδιωτικού τομέα. Οπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση, η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση που προβλέπεται να αυξηθεί ταχύτερα από πέρυσι κατά 3% έναντι 2,5% το 2002. Ανοδο επίσης κατά 8,2% σε τρέχουσες τιμές εκτιμάται ότι θα σημειώσει και το λειτουργικό πλεόνασμα, η δε αποδοτικότητα του κεφαλαίου θα αυξηθεί κατά 3,7% με θετική επίδραση στις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν κατά 10,7% και το σύνολο των επενδύσεων κατά 9,5%.

Οσον αφορά στο 2004, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 2,3% σε συνδυασμό με την ταχύτερη εκτέλεση των μεγάλων έργων και των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανόδου της εγχώριας ζήτησης, καθώς και της τουριστικής κίνησης και ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί πάνω από το 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή