Σταθερή φορολογία 10 ετών

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστω καθυστερημένα, ακόμη και σ’ αυτό το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, η κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί πως πρέπει να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο στο πεδίο της οικονομίας και είναι ενδεικτικό των κινήσεων που θα ακολουθήσουν ότι αντλεί εμπειρίες από την επιτυχημένη ιρλανδική περίπτωση.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης, ξεπερνώντας τη μέχρι χθες δογματική προσέγγιση «εμείς δεν θα γίνουμε Ιρλανδία», ανακοίνωσε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα προβλέπει σταθερό φορολογικό καθεστώς δέκα ετών για τις νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με τις υπουργικές εξαγγελίες, οι επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που θα κάνουν νέες μεγάλες επενδύσεις θα απολαμβάνουν ειδικό σταθερό φορολογικό καθεστώς για δέκα έτη, χωρίς ελέγχους και αμφισβητήσεις, μέσω ειδικών δεσμευτικών συμβάσεων που θα υπογράφουν με το κράτος, οι οποίες θα προβλέπουν ότι ο φόρος θα υπολογίζεται ως ποσοστό είτε του επενδεδυμένου κεφαλαίου είτε του τζίρου είτε των κερδών. Το μέτρο εφαρμόζεται στην Ιρλανδία και έχει συμβάλει σημαντικά, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η αυξημένη ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης επί μακρόν.

Επίσης, ο νέος επενδυτικός νόμος προβλέπει τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών από τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή