Χειροκροτούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες οι επενδυτές

Χειροκροτούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες οι επενδυτές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύρα δροσιάς πνέει από χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν προϋποθέσεις διεξόδου από το πολιτικό και οικονομικό τέλμα.

Οσο και αν φαίνεται περίεργο, το χρηματιστήριο «επιδοκίμασε» με θέρμη τις χθεσινές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, παρά τις συγκρούσεις και τις αναταράξεις, που πιθανότατα θα προκαλέσουν. Οι επόμενες ημέρες θα είναι όπως όλα δείχνουν κρίσιμες και καθοριστικές για την πορεία και το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος. Ομως, στο βάθος είναι ευδιάκριτο στους επενδυτές ότι επέρχεται αλλαγή σκηνικού και ξεκαθάρισμα, που θα οδηγήσει -σε κάθε περίπτωση- στο τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου στην πολιτική ιστορία του τόπου και στην αλλαγή σελίδας. Δύο είναι πλέον τα σενάρια που προβάλλουν μέσα από τις κινήσεις που ξεδιπλώνονται στην πολιτική σκακιέρα.

Είτε οι κινήσεις του πρωθυπουργού (τις οποίες οριοθετεί η αποπομπή Λαλιώτη) οδηγούν σε βαθιά κρίση το ΠΑΣΟΚ και προκαλούν πρόωρες εκλογές, είτε ο πρωθυπουργός καθίσταται απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, ενδεχόμενο που θα μετατρέψει υπέρ του το πολιτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες «αναζωογόνησης» του πολιτικού συστήματος, ικανές να δημιουργήσουν υπόβαθρο ψυχολογικής ανάτασης στην αγορά και την οικονομία και να τροφοδοτήσουν προσδοκίες σταθερότητας και ανάκαμψης. Πολλοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς και επιχειρηματίες, παρά την επιφυλακτικότητα που εκφράζουν, συμφωνούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν προϋποθέσεις υπέρβασης των κυβερνητικών αδιεξόδων που μπορεί να ευνοήσουν την αγορά και την οικονομία γενικότερα.

Για πρώτη φορά, ύστερα από πολύ καιρό -τονίζουν- εκδηλώνονται πρωτοβουλίες ικανές να αναστρέψουν το βαρύ κλίμα, να οδηγήσουν σε διέξοδο και να δημιουργήσουν προσδοκίες.

Η χθεσινή «ενθουσιώδης» αντίδραση του X.A. (άνοδος 4,19% του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 1.945,97 μονάδες), σε μια συνεδρίαση που είχε χρόνια να ζήσει η Σοφοκλέους, έναι -αν μη τι άλλο- ένα πολύ ενθαρρυντικό προμήνυμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή