Υποχρεωτική η καταγραφή προβλημάτων στα δημόσια έργα

Υποχρεωτική η καταγραφή προβλημάτων στα δημόσια έργα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποχρεωτική εφαρμογή τίθενται οι διατάξεις για τη διατήρηση Βάσης Δεδομένων για Αστοχίες ή Παρατυπίες στα Δημόσια Εργα, αλλά και το Πρόγραμμα Ποιότητας Μελέτης. Οι δύο δράσεις τέθηκαν σε ισχύ με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιάννη Τσακλίδη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χαρακτηρίζονται «σημαντικές για τη διαφάνεια και τη βελτίωση της ποιότητας στα δημόσια έργα».

Η Βάση Δεδομένων θα περιέχει πλήρη στοιχεία για προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση των έργων ώστε, εκ παραλλήλου, να βελτιώνονται οι διαδικασίες έκδοσης προδιαγραφών και υλοποίησης των έργων. Ηδη εστάλη εγκύκλιος σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να συμπληρωθούν τα σχετικά έντυπα για κάθε δημόσιο έργο που δεν έχει οριστικά παραληφθεί μέχρι τις 20 Μαΐου 2003 και εφεξής. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται είναι:

– Κάθε αρνητική απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή δικαστική απόφαση.

– Κάθε έγγραφο ή ειδική διαταγή από τον ανάδοχο μελετητή ή κατασκευαστή.

– Κάθε απόφαση έκπτωσης του αναδόχου, τροποποίησης της μελέτης, διάλυσης σύμβασης, καθώς και κάθε διοικητική κύρωση ή πρόστιμο που επιβλήθηκε.

Θα περιλαμβάνονται, επίσης, τα πρωτόκολλα διαπίστωσης βλαβών, τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών, αλλά και όλες οι συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων ή παρά την έκδοση απορριπτικής πράξης του ΕΣΡ.

Ως προς το Πρόγραμμα Ποιότητας των μελετών, υπογράφησαν οι οδηγίες υποχρεωτικής εφαρμογής για τις μελέτες, σύμφωνα με το πρότυπο ISO-9000/2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή