Στη γραμμή Χριστοδουλάκη ο Σημίτης για τη σύγκλιση

Στη γραμμή Χριστοδουλάκη ο Σημίτης για τη σύγκλιση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χριστοδουλάκη… εμφανίσθηκε να απαγγέλλει χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, όταν ανακάλεσε από το παρελθόν και χρησιμοποίησε ένα σύνθημα του υπουργού Οικονομικών, για το χάρτη της πραγματικής σύγκλισης.

Ο κ. Σημίτης εμφάνισε το χάρτη της πραγματικής σύγκλισης ως το στοιχείο εκείνο που θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία της κυβέρνησης προς το λαό, εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στη χάρτα της πραγματικής σύγκλισης είχε πρωτοαναφερθεί στις 7 Φεβρουαρίου, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης. Στο συνέδριο εκείνο ο κ. Χριστοδουλάκης είχε προβλέψει επίσης ότι η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα επιτευχθεί περίπου το 2015, σε σχέση με το 2030 που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο πραγματική σύγκλιση, είναι όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: οι μισθοί, τα εισοδήματα, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα κ.λπ.

Πέρα από τις προσδοκίες και τα σχέδια για την πραγματική σύγκλιση, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δύσκολη και χαρακτηρίζεται από αποκλίσεις αντί για σύγκλιση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2001 στο 65% των 15 κρατών – μελών της E.E. Βρέθηκε δηλαδή στα ίδια επίπεδα με εκείνα της δεκαετίας 1967 – 1976, όταν το αντίστοιχο ΑΕΠ κινούνταν πάλι στο 65% του κοινοτικού μέσου όρου. H διατήρηση του επιπέδου ζωής της Ελλάδας στα ίδια επίπεδα με εκείνα της δεκαετίας 1967 – 1976, πρέπει να πούμε ότι «επιτεύχθηκε» παρά τα τρισεκατομμύρια, που έπεσαν στην ελληνική οικονομία από το A΄, B΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Πάντως, παρά την αδυναμία της Ελλάδος να κινηθεί ταχύτερα στο δρόμο της πραγματικής σύγκλισης, η Ιρλανδία ήταν κάποτε φτωχότερη από την Ελλάδα και έγινε πολύ πλουσιότερη.

Και επειδή η Ιρλανδία ανακαλεί στη μνήμη την παλαιότερη ρήση του κ. Σημίτη για το ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε Ιρλανδία», αξίζει να επισημάνουμε ότι η μακρινή χώρα του Βορρά είχε το 2001 ΑΕΠ που αντιστοιχούσε στο 118% του μέσου κοινοτικού.

Η εκτίναξη στο 118% έγινε από το 62% που ήταν το ΑΕΠ της Ιρλανδίας στη δεκαετία 1967 – 1976.

H κυβέρνηση επαναπροσεγγίζοντας σήμερα το όραμα της πραγματικής σύγκλισης, δείχνει να επιθυμεί την ύστατη ώρα να πλησιάσει εκ νέου στρώματα του πληθυσμού, από τα οποία έχει απομακρυνθεί εδώ και μεγάλο διάστημα, επιλέγοντας να συμπορευθεί με άλλα που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από την άνοδο του χρηματιστηρίου και τη γυαλιστερή επιφάνεια που αυτό δημιούργησε.

Τώρα στη δύση του βίου της εμφανίζεται να εγκαταλείπει είτε να εγκαταλείπεται από τα τελευταία, αναζητώντας εκ νέου σύνδεση με τις πλατιές λαϊκές μάζες, οι οποίες βασανίσθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από την εξέλιξη της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή