Προσδοκίες στην αγορά εν όψει ανασχηματισμού

Προσδοκίες στην αγορά εν όψει ανασχηματισμού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ομογενοποίηση του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου και η δημιουργία νέου κυβερνητικού οικονομικού σχήματος, περισσότερο φιλικού για την αγορά, που θα προωθήσει δυναμικά την αναδιάρθρωση των αγορών είναι η επικρατούσα άποψη για το στίγμα που θα θελήσει να δώσει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους είναι ότι οι αλλαγές στο κόμμα και ο επερχόμενος ανασχηματισμός στην κυβέρνηση σηματοδοτούν την εποχή των πιο φιλελεύθερων επιλογών, οι οποίες θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερο περιβάλλον για την προώθηση κινήσεων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν -ή ελπίζουν- ότι ο ανασχηματισμός θα σημάνει την έναρξη νέας εποχής των μεγάλων deals και θεωρούν ότι θα ακολουθήσει ένα ιδιαίτερα θερμό δίμηνο.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ομογενοποίηση του σχήματος με κορμό το τρίγωνο των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών και πρόσωπα, κοινών αντιλήψεων και καλού συντονισμού αποφάσεων.

Ερμηνεύοντας την ομιλία του κ. Σημίτη στην Κεντρική Επιτροπή και κυρίως την απόφασή του να ανοίξει το μεγάλο μέτωπο στο κόμμα και να επιβάλει τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενισχύει την άποψη στην αγορά ότι ο πρωθυπουργός θα πορευθεί προς τις εκλογές με το δίδυμο, Χρυσοχοΐδη στο κόμμα, Χριστοδουλάκη στην κυβέρνηση.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι εάν το νέο οικονομικό επιτελείο διαπνέεται από τη λογική των αγορών, τότε το 80% των «σχεδιαζόμενων» deals μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο προσδιορισμός του οικονομικού τριγώνου που αποτελείται από τα τρία υπουργεία, υποδηλώνει και τα μέτωπα στα οποία θα δοθεί η μάχη των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, που σημαίνει προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωση αγορών. Αυτό εξυπηρετεί και τον στόχο αύξησης των εσόδων για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής που αποτελεί τον δεύτερο ομόκεντρο κύκλο που θα κινηθεί προεκλογικά το «νέο ΠΑΣΟΚ».

Από την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα τρία υπουργεία και την ευθυγράμμιση των πολιτικών που θα ακολουθηθούν (με επικρατέστερο τον κ. Χριστοδουλάκη να παραμένει στη θέση του) θα κριθεί το εύρος των αλλαγών σε επίπεδο στελεχών τραπεζών, ΔΕΚΟ και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρ’ οτι όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι δεν θα είναι εύκολη η τοποθέτηση νέων προσώπων σ’ αυτές τις θέσεις, λόγω του εξαιρετικά μικρού χρονικού ορίζοντα έως τις εκλογές του 2004, εν τούτοις δεν αποκλείουν αλλαγές προσώπων και ειδικά στις περιπτώσεις που τα υφιστάμενα πρόσωπα επιχείρησαν να επιβάλουν προσωπικές πολιτικές, προσθέτοντας σοβαρό βαθμό δυσκολίας στις προωθούμενες πολιτικές αποφάσεις.

Ομως, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, οι αλλαγές των προσώπων σε κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, να κινηθούν προς την κατεύθυνση τοποθέτησης προσώπων «σε διατεταγμένη υπηρεσία» υπό τον πλήρη έλεγχο της «οικονομικής τρόικας», τα οποία θα αναλάβουν να προωθήσουν και να διευκολύνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι το τοπίο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και οι όποιες αλλαγές θα είναι ταχύτατες, γιατί ο χρόνος πιέζει και τα deals είναι -όπως λένε- σημαντικά και επείγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή