Πρόγραμμα γρήγορων αποφάσεων

Πρόγραμμα γρήγορων αποφάσεων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομογενοποίηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Ειδικά στο κρίσιμο τρίγωνο των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών εικάζεται ότι θα τοποθετηθούν πρόσωπα με κοινές αντιλήψεις και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Στόχος, η προώθηση επιχειρηματικών κινήσεων με άξονα τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα δώσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα.

Το μικρό επιτελείο που φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει τις κινήσεις αυτές υποστηρίζει ότι το 80% των «σχεδιαζόμενων» deals μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Το στοίχημα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προσωπικά είναι αν ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να υλοποιηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του καλοκαιριού κινήσεις και ανάλογες αποφάσεις που έχουν καθυστερήσει για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια.

Από την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα τρία υπουργεία και την ευθυγράμμιση των πολιτικών που θα ακολουθηθούν (με τον κ. Χριστοδουλάκη να παραμένει στη θέση του) θα κριθεί το εύρος των αλλαγών σε επίπεδο στελεχών τραπεζών, ΔΕΚΟ και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πάντως, ανάλογος προβληματισμός διατυπώνεται και για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης.

Στη χάρτα της πραγματικής σύγκλισης είχε πρωτοαναφερθεί στις 7 Φεβρουαρίου, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης. Είχε προβλέψει ότι η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα επιτευχθεί περίπου το 2015, σε σχέση με το 2030 που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή