Υπεραξίες για μεγάλη μερίδα των κτιρίων της Αθήνας

Υπεραξίες για μεγάλη μερίδα των κτιρίων της Αθήνας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και βρισκόμαστε μόλις ένα χρόνο πριν από την κήρυξη της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αρμόδιοι φορείς ανακοίνωσαν ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανάπλασης και αναβάθμισης των προσόψεων των κτιρίων, σε μία πλειάδα κεντρικών και μη αρτηριών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τμήμα των «Ολυμπιακών Διαδρομών», που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στόχος είναι μέσα σε δώδεκα μήνες να έχει αναβαθμιστεί η εικόνα μεγάλου μέρους του κέντρου της Αθήνας, με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων των κτιρίων.

Αυτά αφορούν επιδότηση που κυμαίνεται από 30% έως και 50%, εφόσον το ακίνητο είναι διατηρητέο. Στις εργασίες περιλαμβάνονται βαφή των εξωτερικών επιφανειών και καθαρισμός τους από ειδικά υλικά, βαφή των κιγκλιδωμάτων, των εξωτερικών κουφωμάτων και των ρολών, εμπλουτισμό του πρασίνου με φυτεύσεις στις πρασιές των κτιρίων, απομάκρυνση των ατομικών κεραιών και αντικατάστασή τους με κεντρική, όπως επίσης και απομάκρυνση των παράνομων και αντικατάσταση των ακαλαίσθητων επαγγελματικών πινακίδων.

Πέραν των διαδημοτικών οδών, που έχουν συμπεριληφθεί στην πρώτη αυτή επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε το ΥΠΕΧΩΔΕ, περιλαμβάνονται όλες οι μεγάλες αρτηρίες του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα, η Λ. Βασ. Σοφίας, η Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, η Λ. Αλεξάνδρας, η Ιπποκράτους, η Ακαδημίας, η Αρδηττού και η Καλλιρρόης (από Αρδηττού έως Λ. Συγγρού). Παράλληλα, στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και τα υπόλοιπα τμήματα της διαδρομής της ποδηλασίας δρόμου στο κέντρο της Αθήνας, ήτοι: Κανάρη, Πατρ. Ιωακείμ, Ηροδότου, Σπευσίππου, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Κλεομένους, Ευέλπιδος Ρογκάκου, Σαρανταπήχου, Παλιγγενεσίας, Δασκαλογιάννη, Κόνιαρη, Μ. Μερκούρη (πρώην Αθηναίων Εφήβων), Αναπήρων Πολέμου, Σουηδίας και Γενναδίου. Αντίστοιχα, οι Λ. Βασ. Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Απ. Παύλου, Ερμού, Αθηνάς, Σταδίου, Αιόλου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) έως Λ. Αλεξάνδρας και Πλ. Αιγύπτου.

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων των παραπάνω οδών, αλλά και των διαδημοτικών που φαίνονται στον πίνακα, καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, είτε στα πλησιέστερα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), είτε στη Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΧΩΔΕ, ή και στην Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην κοινοπραξία που συστήθηκε, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την ανάπλαση των όψεων. Μέλη της κοινοπραξίας, πέραν του ίδιου του δήμου, είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αίτηση είναι φωτογραφίες των όψεων του κτιρίου και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, όπου θα αναφέρεται ότι ο αιτών δεσμεύεται να εκτελέσει τις εργασίες που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης. Η υπηρεσία υποχρεούται να του απαντήσει εντός δεκαημέρου και στη συνέχεια, εφόσον ληφθεί η προέγκριση, ο δικαιούχος καλείται να υποβάλει τον τεχνικό φάκελο εντός 30 ημερών. Η απόφαση έγκρισης της επιχορήγησης εκδίδεται εντός 20 ημερών και ισχύει για 5,5 μήνες, εντός των οποίων ο δικαιούχος καλείται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου να μην απολέσει το δικαίωμα επιδότησης. Εν συνεχεία, καλείται να προσκομίσει βεβαιώσεις εκτέλεσης των εργασιών, ήτοι υπεύθυνη δήλωση ότι όλα εκτελέστηκαν όπως περιγράφονταν στον φάκελο και φωτογραφίες των όψεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις εργασίες.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, για την οποία θα γίνει νέα πρόσκληση, θα περιλαμβάνονται και άλλες οδοί στον Δήμο Πειραιά (Δ. Γούναρη, Εθν. Αντιστάσεως, Ακτή Κονδύλη-Καλλιμασιώτη-Ποσειδώνος-Μιαούλη-Ξαβιέρου, Γρ. Λαμπράκη, 34ου Συντάγματος Πεζικού-Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ας Μεραρχίας, Σκυλίτση Ομηρίδου, Τζαβέλλα και Βασ. Γεωργίου Α΄), στον Δήμο Νίκαιας, στον Δήμο Αμαρουσίου και στον Δήμο Αθηναίων (Μάρνη, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Σοφοκλέους-Πεσμαζόγλου, Ευριπίδου, Δηληγιάννη-Δομοκού και Καρόλου). Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται και διαδημοτικοί οδικοί άξονες, όπως η Πειραιώς (από Γρ. Λαμπράκη έως Πλ. Ομόνοιας), Εθν. Οδός Αθηνών Λαμίας και Λ. Κηφισού (από Λ. Ποσειδώνος έως τον κόμβο της Αττ. Οδού), Λ. Ποσειδώνος (από ΗΣΑΠ Φαλήρου έως Λ. Αλίμου), οι παράπλευροι οδοί του ΗΣΑΠ, σε όλο το μήκος των γραμμών, η Λ. Βεΐκου, η Λ.Κύμης (από Καποδιστρίου έως Αττ. Οδό), η Γρ. Λαμπράκη (από Θηβών έως Προφ. Ηλία) και η Λ. Αλίμου (από Λ. Βουλιαγμένης έως Λ. Ποσειδώνος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή