Εισόδημα αλλά και εκπαίδευση καθορίζουν επενδυτικά «γούστα»

Εισόδημα αλλά και εκπαίδευση καθορίζουν επενδυτικά «γούστα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στάση των επενδυτών απέναντι στην αποταμίευση ποικίλλει σύμφωνα με την ηλικία τους, το επίπεδο εκπαίδευσης και το οικιακό εισόδημα. Σε απάντηση του θέματος ποιες είναι οι τρέχουσες προτιμήσεις τους σε συγκεκριμένες μορφές επένδυσης, περισσότεροι από το 50% αυτών που έχουν υψηλό εισόδημα αποκρίθηκαν ότι έχουν επενδύσει στο χρηματιστήριο και σε αμοιβαία κεφάλαια (βασισμένα σε μετοχές). Μόνο 13% των ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα επιλέγουν αυτά τα είδη επένδυσης.

Το επίπεδο εκπαίδευσης έχει επιπτώσεις ομοίως και στις επενδύσεις. Ο ένας στους δύο πτυχιούχους έδειξε ότι είχαν επενδύσει σε εισηγμένους τίτλους ή μετοχικά κεφάλαια, ενώ μόνο ένας στους επτά στην ομάδα των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε επιλέξει αυτές τις επενδύσεις. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα, εντούτοις, οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις (λογαριασμοί ταμιευτηρίου και τρεχούμενοι) είναι η δημοφιλέστερη μορφή επένδυσης μεταξύ όλων των επενδυτών.

Η μόνη εξαίρεση; Ατομα υψηλού εισοδήματος. Αυτή η ομάδα ανέφερε τις μετοχές ή τα αμοιβαία κεφάλαια (βασισμένα σε μετοχές ως κύρια επιλογή επένδυσής της), με περίπου 60% να έχει επενδύσει σε εισηγμένους τίτλους, ενώ μόνο 50% είχαν επενδύσει σε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις επίσης.

Κοινωνική διαφοροποίηση

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι όσον αφορά το πώς οι αποταμιευτές θα επένδυαν 50.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας τους διαφορετικούς τύπους επενδύσεων. Η συμπεριφορά επένδυσης ποικίλλει ειδικά σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι θεωρούν τα αμοιβαία κεφάλαια (βασισμένα σε μετοχές) ως την κύρια προτίμηση αποταμίευσής τους και ο ένας στους τέσσερις επιβεβαίωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα επένδυε τα χρήματά του. Μόνο 18% σε αυτήν την ομάδα θα έκανε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις (π.χ. λογαριασμοί ταμιευτηρίου και τρεχούμενοι). Είναι το ακριβώς αντίθετο για τους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το 24% να δηλώνει ότι θα επέλεγε έναν λογαριασμό αποταμίευσης, ενώ μόνο το 12% θα επένδυε στο χρηματιστήριο.

Οι τελευταίοι έξι μήνες έχουν επηρεάσει κάθε ομάδα επενδυτών με κάποιο τρόπο. Οι επενδυτές γενικά ήταν πιο προσεκτικοί με τα κεφάλαιά τους, ενώ απέσυραν τα χρήματα από το χρηματιστήριο παρά τα επένδυαν εκεί. Αυτή η τάση ήταν εμφανέστερη στην ομάδα επενδυτών ηλικίας 50 ετών, μόνο 6% των οποίων είπαν ότι είχαν επενδύσει περισσότερα χρήματα στις μετοχές, ενώ 18% είπαν ότι είχαν αποσύρει τα χρήματά τους από το χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή