Ακριβά παραμένουν τα δάνεια για επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της EKT

Ακριβά παραμένουν τα δάνεια για επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της EKT

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη παραμένουν στην Ελλάδα τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, ενώ, αντιστρόφως, τα στεγαστικά δάνεια είναι από τα φθηνότερα στην Ενωση.

Συγκεκριμένα, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων για δάνεια διάρκειας μικρότερης του ενός έτους κυμάνθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα στο 7,41%, επιτόκιο που είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά από εκείνα της Γερμανίας (8,51%) και της Ιρλανδίας (8,87%). Αναλόγως υψηλά είναι και τα επιτόκια για δάνεια διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους. Ετσι, κατά μέσον όρο στην Ελλάδα κυμάνθηκαν το 2002 στο 7,42%, επιτόκιο που υπολείπεται μόνον εκείνου της Ιρλανδίας (8,07%).

Πάντως, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος αυτά τα, σχετικά υψηλά, επιτόκια δεν παύουν να αποτελούν… όαση σε σχέση με τα προ δεκαετίας ισχύοντα, όταν το επιτόκιο δανεισμού επιχειρήσεως ήταν 28,71% για δάνεια διάρκειας μέχρι ενός έτους και 26,97% για δάνεια με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

Τα επιτόκια αυτά ήταν πάντως διψήφια (αλλά περίπου στο ήμισυ των ελληνικών) σε όλες τις χώρες της σημερινής Ευρωζώνης το 1992 και όπως παρατηρεί η Eurostat έκτοτε έχει σημειωθεί και δραματική πτώση αλλά και σύγκλιση επιτοκίων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, με μερική εξαίρεση τα πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τις επιχειρήσεις όπου εξακολουθούν να υφίστανται ουσιαστικές διαφορές.

Από την άλλη πλευρά στα στεγαστικά δάνεια η (σημαντικότατη) πτώση των επιτοκίων έχει συνοδευθεί ώς ένα βαθμό και από σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ελλάδα, το 2002 το μέσο στεγαστικό επιτόκιο ήταν 5,01%, ποσοστό που είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή