Εμμένει στο 3,8% ο πληθωρισμός και προκαλεί ανησυχίες

Εμμένει στο 3,8% ο πληθωρισμός και προκαλεί ανησυχίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,8%, τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία σημείωσε μικρή αύξηση στο 9,9% το A΄ τρίμηνο του 2003.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και είναι δύο από τα πολλά που αναδεικνύουν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.

Ο ελληνικός πληθωρισμός συνεχίζει να εμμένει σε υψηλά επίπεδα και τον Ιούνιο, ενώ τον ίδιο μήνα ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε στο 3,6% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα Μάιο.

Με δεδομένο ότι ο μέσος ευρωπαϊκός τιμάριθμος βρίσκεται στο 1,9% το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να απογοητεύεται από την εμμονή του ελληνικού τιμαρίθμου σε υψηλά επίπεδα. Αυτό αποτελεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός που καταδεικνύει τη διαρκή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και μεταφράζεται σε μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας.

Η τελευταία κινήθηκε ανοδικά το A΄ τρίμηνο του 2003 και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 9,9% από 9,7% που ήταν το Δ΄ τρίμηνο του 2002. H μικρή αύξηση της ανεργίας ήταν και η αιτία που τα σχετικά στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΣΥΕ, μια εβδομάδα πριν όπως και θα έπρεπε να γίνει με βάση το πρόγραμμα που έχει δημοσιευθεί.

Επίσης ενδεικτικό είναι και το ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για την ανεργία από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. N. Καραβίτη, δεν περιείχαν για πρώτη φορά τους πίνακες με την εξέλιξη της απασχόλησης. O κ. Καραβίτης, που ρωτήθηκε σχετικά, δικαιολογήθηκε παραπέμποντας στην ιστοσελίδα της ΕΣΥΕ, στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν όπως είπε τα πάντα.

Δεν είπε μόνο ο γραμματέας ότι η ιστοσελίδα της ΕΣΥΕ είναι απροσπέλαστη, δηλαδή με απλά λόγια δεν δουλεύει… Το πρόβλημα της ανεργίας θα ενταθεί στα χρόνια που έρχονται, παρατηρούσε πρόσφατα η τελευταία έκθεση, που δημοσιοποίησε το IOBE. Κύρια αιτία όπως αναφέρονταν είναι η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να μετουσιώσει σε απασχόληση τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που διασφαλίζουν οι κοινοτικοί πόροι και η υλοποίηση των έργων της Ολυμπιάδας του 2004.

H ανεργία αποτελεί κατά τον IOBE ένα δομικό φαινόμενο της ελληνικής κοινωνίας (όχι συγκυριακό) το οποίο θα γίνει ακόμα επαχθέστερο, όσο η Ελλάδα θα εισέρχεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα και το κράτος θα μειώνεται.

Οσο το εργατικό δυναμικό σε σχέση με τον πληθυσμό αυξάνεται, υπογραμμίζει η έκθεση, τόσο η ανεργία θα διογκώνεται, απαιτώντας άμεσα λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή