Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒΕ

Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒΕ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας για την εξεύρεση λύσης, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη και ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με ταυτόχρονη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ζητά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Το αίτημα αυτό έχει ήδη υποβληθεί από τον ΣΕΒΕ και στο συμβούλιο εξαγωγέων, καθώς, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση, «συσσωρεύονται τα ποσά που δικαιούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ λόγω της νέας διαδικασίας που εισήγαγαν οι πρόσφατες ΠΟΛ 1061(ΑΥΟ) και 1062/7-4-03(Εγκύκλιος) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και πλήττοντας την ήδη τρωτή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η θέση του υπουργείου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση ΣΕΒΕ, για περιπτώσεις παράνομης είσπραξης του ΦΠΑ δεν τεκμαίρεται απολύτως μια και η μείωση των εξαγωγών δεν συνεπάγεται αυτοδίκαια και ισόποση μείωση του αιτούμενου πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Η απαλλαγή των εξαγωγικών επιχειρήσεων από την καταβολή του ΦΠΑ με τη χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής αφορά συγκεκριμένες μόνο πράξεις, ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση καυσίμων, μεταφορικών, ΔΕΗ κλπ.) των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν συνεπάγεται και αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος λόγω έντονου ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή