Τμηματικά θα αποδοθεί η επιδότηση για την ανάπλαση κτιρίων

Τμηματικά θα αποδοθεί η επιδότηση για την ανάπλαση κτιρίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα ανάπλασης των προσόψεων μεγάλης μερίδας των κτιρίων του Δήμου της Αθήνας, αναφέρθηκε γι’ άλλη μία φορά, η δήμαρχος κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο ημερίδας για το real estate, την οποία διοργάνωσε, η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Ernst & Young. Ενδιαφέρον παρουσίασαν τα στοιχεία που παρέθεσε η κα. Μπακογιάννη, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα καλύπτει το 30% της δαπάνης για το σύνολο των κτιρίων, ενώ αν αυτά είναι διατηρητέα, ή νεοκλασικά, το ποσοστό αυξάνεται στο 50%. Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, «το ποσό που θα δοθεί στους ιδιώτες ως χρηματοοικονομική διευκόλυνση θ’ αποδοθεί σταδιακά (π.χ. στο διάστημα μίας δεκαετίας), μέσω των κοινοχρήστων. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος και μέσω εσόδων από την ανάρτηση διαφημίσεων στις προσόψεις, κατά τη διάρκεια του έργου της ανακαίνισης». Πρόκειται για πρακτική, που έχει ήδη εφαρμόσει σε δικά της έργα, η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας (EXAE). Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), θα προταθούν στους ιδιοκτήτες και πιθανοί ανάδοχοι του έργου, οι οποίοι θα προκύψουν έπειτα από διαγωνισμό. Στόχος είναι να περιοριστεί, όσο αυτό είναι εφικτό, το τελικό κόστος της παρέμβασης.

Μέχρι να λάβουν την επιχορήγηση, οι ιδιοκτήτες θ’ απευθύνονται σε τράπεζες (όχι απαραίτητα μέσω του δήμου), προκειμένου να συνάπτουν δανειακές συμβάσεις με ειδικούς ευνοϊκούς όρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται επικουρικό-συμπληρωματικό ποσό της δαπάνης για το έργο. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ συμμετέχει στην κοινοπραξία που συστάθηκε ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό και ονομάζεται «Νέα Εικόνα για την Αθήνα». Μάλιστα, η Ομοσπονδία έσπευσε να ενημερώσει τα μέλη της, ότι εκτός από τις οδούς που έχουν επιλεγεί από το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ (με προτεραιότητα στις «Ολυμπιακές Διαδρομές»), μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ανάπλασης και ιδιοκτήτες από κάθε κτίριο της Αθήνας, οι οποίοι θα δικαιούνται και αυτοί επιχορήγηση, αρκεί να περιλαμβάνονται στους πρώτους 200.

Παράλληλα, ο δήμος της Αθήνας επιχειρεί να θέσει σ’ εφαρμογή ένα ευρύτατο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αναπλάσεων περιοχών, με πεζοδρομήσεις και αναβάθμιση των ζωνών πρασίνου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, στόχος είναι να έχουν πεζοδρομηθεί οδοί, πολλών χιλιομέτρων, ενώ σχεδιάζονται και αναβαθμίσεις υφιστάμενων ασφαλτοστρωμένων δρόμων.

Το τμήμα Real Estate, Hospitality & Constructioτης Ernst & Young Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχει κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τομείς, όπως η χρηματοδότηση ακίνητης περιουσίας, η ανάπτυξη και διαχείριση εταιρικής ακίνητης περιουσίας και αποτίμησης-εκτίμησης ακινήτων και εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή