Με συμμετοχή εργαζομένων η σημερινή σύσκεψη για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

Με συμμετοχή εργαζομένων η σημερινή σύσκεψη για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Για αύριο το απόγευμα έχει οριστεί στο υπουργείο η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Πάχτα με τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετέχουν στο νέο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, καθώς και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σ’ αυτά. Οι μεταλλωρύχοι του Στρατωνίου Χαλκιδικής αισιοδοξούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, «αλλά δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα», όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου τους κ. Ευρ. Ατζιαμής. Εκ περιτροπής ομάδες των μεταλλωρύχων εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στις στοές «μέχρι να μπουν οι υπογραφές και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εργασιακά μας θέματα». Εξαμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα μεταβεί αύριο από το Στρατώνι στην Αθήνα προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση.

Σε επιστολή του, στα τέλη Ιουνίου, προς τον υφυπουργό κ. Χρ. Πάχτα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Kinross κ. Ivany επαναβεβαίωσε την πρόθεση αποχώρησης της εταιρείας από τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, καθώς και τη δέσμευση οικονομικής υποστήριξης του νέου σχήματος από την Kinross ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε την Kinross ότι οριστικοποίησε την προσπάθεια και κατέληξε στη σύνθεση του νέου επιχειρηματικού σχήματος που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. Το διάδοχο σχήμα όπως ήδη έχει γίνει γνωστό περιλαμβάνει τη μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε., κοινοπραξία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενώ προβλέπει και τη συμμετοχή ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κinross έχει ζητήσει να διατηρηθεί το δικαίωμά της για επιστροφή και συμμετοχή σε περίπτωση που ξεκινήσει η εκμετάλλευση για την εξόρυξη χρυσού. Μετά από αυτά, αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Kinross και των λοιπών εμπλεκομένων μερών (με την υπογραφή του μνημονίου θα αρθεί και η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η TVX Hellas τον περασμένο Μάιο), με το οποίο θα καθορίζονται με σαφήνεια οι όροι μεταβίβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή