Προετοιμασία για θερμό καλοκαίρι

Προετοιμασία για θερμό καλοκαίρι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ελληνική οικονομία, με άμεσες επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις εισηγμένες εταιρείες είναι υποχρεωτική για τους ισολογισμούς του 2004, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ληφθεί η σχετική απόφαση. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο υπουργός τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια δείχνουν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, ενώ υπενθύμισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Σταύρος Θωμαδάκης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, δήλωσε ότι μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών, η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των ευρωπαϊκών αγορών είναι αρκετά πιθανή, ενώ διέβλεψε ότι δημιουργούνται οι βάσεις για υγιή ανάπτυξη των αγορών, με τη διαφάνεια να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς και θεμελιώδη στοιχείο για την προστασία των επενδυτών.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να τονώσει το Χρηματιστήριο και με τη βοήθεια της διεθνούς συγκυρίας, και ήδη έχει δρομολογήσει τη νέα σειρά μετοχοποιήσεων. Πέρα από τη δημόσια εγγραφή για τον ΟΠΑΠ, που διεξάγεται τις μέρες αυτές, ακολουθεί ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει το έδαφος και για άλλες επιχειρηματικές κινήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κινητήριο μοχλό τις τράπεζες. Ηδη η καθυστέρηση στην εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών προτύπων διευκολύνει την κατάσταση, δεδομένου ότι η λογιστική εικόνα των περισσότερων τραπεζών θα επιβαρυνόταν αν εφαρμόζονταν άμεσα τα νέα πρότυπα. Το πρόβλημα προκύπτει εξαιτίας του ασφαλιστικού συστήματος στις τράπεζες, το μακροχρόνιο έλλειμμα του οποίου θα εμφανιζόταν ως οφειλή των τραπεζών. Ηδη βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις ώστε να ρυθμιστεί το θέμα κατά πάσα πισθανότητα με τη συμμετοχή του Δημοσίου στην κάλυψη μέρους του αναλογιστικού ελλείμματος. Συνεπώς η εφαρμογή των νέων προτύπων δεν θα βρει τις τράπεζες με το μεγάλο αυτό χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή