Χωρίς αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση Φωτιάδη – βενζινοπωλών

Χωρίς αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση Φωτιάδη – βενζινοπωλών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, με αποτέλεσμα από την ερχόμενη Δευτέρα τα πρατήρια να κλείσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν με την τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου ισχυριζόμενοι ότι τα αποτελέσματα των ταμειακών μηχανών θα βρίσκονται σε αντίθεση με τα αποθέματα των δεξαμενών με αποτέλεσμα να ζημιώνονται σημαντικά. Αν και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει αποδεχθεί την πρόταση των ενδιαφερόμενων και αναγνωρίζει ποσοστό δικαιολογημένων αποκλίσεων κατά την καταμέτρηση των καυσίμων, εν τούτοις στη χθεσινή συνάντηση οι πρατηριούχοι φαίνεται ότι απέσυραν την πρόταση που είχαν διατυπώσει και ζητούν τη σφράγιση των δεξαμένων και την εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών εντός των καταστημάτων. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος επανήλθαν στο παλαιό αίτημα τους, να υποχρεωθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών στο σφράγισμα των δεξαμενών καυσίμων. O υφυπουργός τους απάντησε για μια ακόμα φορά ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών και τους παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στις θέσεις του και η χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού θεωρείται επιβεβλημένη, αφού στοχεύει στην προστασία του καταναλωτή, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την περιστολή της λαθραίας διακίνησης πετρελαίου.

Παράληλλα, ο κ. Φωτιάδης αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα τοποθέτησης των φορολογικών μηχανισμών έδωσε νέα δίμηνη παράταση στους πρατηριούχους των Αθηνών, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι βενζινοπώλες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την παράταση που τους δόθηκε και στο τραπέζι της συζήτησης έθεσαν την προοπτική νέας παράτασης για τη χρήση των ταμειακών μηχανών με νέες διαδικασίες.

Ουσιαστικά ζητούν την αναστολή του μέτρου μέχρι το Πολυτεχνείο να ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη για την αλλαγή του συστήματος λειτουργία των καυσίμων με ηλεκτρονικά συστήματα εντός των δεξαμενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου θα είναι έτοιμη ύστερα από ένα χρόνο τουλάχιστον, και για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα υποχρεώσει τους πρατηριούχους να εφαρμόσουν το νέο μέτρο, που θα περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία που παρατηρείται στα υγρά καύσιμα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μακρυβέλιος τόνισε ότι θα ξεκινήσουν απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα, αντιτιθέμενοι πλήρως στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών πάνω στις αντλίες καυσίμων.

Θέση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πήρε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος με δήλωση του στη Βουλή ζήτησε λίγες ημέρες διορία (σ.σ. λόγω της συζήτησης του ενεργειακού νομοσχεδίου), προκειμένου να υπάρξει διάλογος με τον κλάδο και μια κοινή αποδεκτή λύση.

Σημειώνεται ότι η χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού από τα πρατήρια καυσίμων προβλέπεται σε νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή πριν από περίπου ένα χρόνο και έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του από 1ης-1-2003. Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει προχωρήσει στην διευκόλυνση των πρατηριούχων με δύο παρατάσεις και από την 1η-9-2003 οι υποχρεοι θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με σχετικό δελτίο παραγγελίας, διαφορετικά θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή