Παρέμβαση Ακη προς Γκαργκάνα για τους παράνομους όρους των στεγαστικών δανείων

Παρέμβαση Ακη προς Γκαργκάνα για τους παράνομους όρους των στεγαστικών δανείων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενεργοποιείται» το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα που έχει προκύψει με τους καταχρηστικούς όρους στα στεγαστικά δάνεια καθώς προτίθεται να παρέμβει σχετικώς στην Τράπεζα της Ελλάδος. O υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει με επιστολή του προς τον διοικητή της ΤτΕ κ. Νίκο Γκαργκάνα την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Εφετείου που χαρακτηρίζει παράνομους και καταχρηστικούς 15 όρους που εφαρμόζουν οι τράπεζες στις συμβάσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων. Παράλληλα στην ίδια επιστολή θα επισημαίνεται πιθανά η υποχρέωση των τραπεζών να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αλλωστε στο αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου πρόκειται να ανακοινώσει μια σειρά από δράσεις που άμεσα ή έμμεσα θα κινούνται στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις, η αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών, η ανανέωση όλων των κεντρικων αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω και της δημιουργίας ελεγκτικών μηχανισμών όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το παραεμπόριο. Την περασμένη εβδομάδα δημοπρατήθηκε το έργο για τον εκσυγχρονισμό της κρεαταγοράς του Ρέντη, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ και στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την ανανέωση των μεγάλων αγορών της συμπρωτεύουσας Μοδιάνο και Καπάνι. Παράλληλα, κρίσιμο σημείο για τον υπουργό Ανάπτυξης είναι η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές και το οποίο πιστεύει ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην πορεία των τιμών στην αγορά. Αλλωστε η συγκράτηση των τιμών είναι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο και ήδη σχεδιάζεται η εντατικοποίηση των ελέγχων εν όψει και της «κορύφωσης» της καλοκαιρινής περιόδου, τόσο από συνεργεία του Ανάπτυξης όσο και του ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλου, του υφυπουργού Κίμωνα Κουλούρη και των διευθυντών εμπορίου των νομαρχιών όλης της χώρας. Στους διευθυντές θα δοθούν οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύνολο των περιοχών που έχουν την ευθύνη για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Χθες δε, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι θα ενημερώνει ο ίδιος τα συνεργεία για τις περιοχές που θα γίνονται οι έλεγχοι.

Ενδεικτικές τιμές πώλησης

Περίοδο χάριτος τριών εβδομάδων περίπου έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερών αλλά και παραγωγής αναψυκτικών, προκειμένου να συμμορφωθούν με την αγορανομική διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικών τιμών πώλησης προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας. H αγορανομική ισχύει από τις 7 Ιουλίου πλην όμως στις πωλούμενες συσκευασίες νερών και αναψυκτικών δεν αναγράφονται ακόμη οι ενδεικτικές τιμές και εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα πώλησης -των εμφιαλωμένων νερών κυρίως- σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή