Επιχείρηση οικονομικής ανάκαμψης

Επιχείρηση οικονομικής ανάκαμψης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό χαρτί επιχειρεί η κυβέρνηση να καταστήσει ξανά την οικονομία, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. O κ. Σημίτης επιθυμεί να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς παραγωγής του οικονομικού έργου στο εναπομείναν δεκάμηνο μέχρι τις εκλογές, προσδοκώντας να εισπράξει σημαντικά οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κινήσεις αναγγέλλονται πολλές, αλλά όλοι πλέον στην αγορά περιμένουν να δουν και τη συνέχεια επί της οθόνης.

Χθες, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος. H σύσκεψη ήταν η πρώτη μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και διήρκεσε πέντε ώρες. Αποφασίστηκε εντός των επομένων ημερών να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών «στήνεται με ορίζοντα λειτουργίας το τέλος Σεπτεμβρίου». O ίδιος ανέφερε ακόμα ότι προχωράει και η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο είτε θα συγχωνευθεί με την Τράπεζα Αττικής είτε θα εισέλθει αυτοδύναμα στο Χρηματιστήριο. Τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό απασχόλησε επίσης και ο τομέας της Ενέργειας και ειδικότερα ο τρόπος που θα προχωρήσουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθεί η επένδυση από ιδιώτες παραγωγούς. Στόχος είναι, όπως εξήγησε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χριστοδουλάκης, «να απελευθερωθεί ο συγκεκριμένος τομέας, ο οποίος αναμένεται να συνεισφέρει όχι μόνο σε νέες επιχειρήσεις, αλλά προ πάντων σε νέα απασχόληση».

Στα άμεσα και επείγοντα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι η ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η επιτάχυνση στις απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων. Από τις αποκρατικοποιήσεις το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν όλα στη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο θα πρέπει να πέσει στο τέλος του 2003 περίπου στο 100% του ΑΕΠ.

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες συγκαταλέγεται επίσης και η καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση των απορροφήσεων των κονδυλίων, που παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή