Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων

Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Γεωργίας ενισχύει επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 2.1, το οποίο αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της υπαίθρου 2000 – 2006». Οι στόχοι του προγράμματος είναι: Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων, η βελτίωση της ποιότητας και της υγιεινής τους, η ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγοράς, η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών των πρωτογενών προϊόντων.

Τομείς που ενισχύονται:

Κρέας: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός σφαγείων μονάδων μεταποίησης κρέατος, μονάδων παραγωγής κρεατοσκευσμάτων κ.λπ.

Γάλα: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός τυροκομείων, μονάδων παραγωγής γιαούρτης, μονάδων επεξεργασίας γάλακτος και αξιοποίησης προϊόντων – υποπροϊόντων αυτού, μονάδων παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ κ.λπ.

Αβγά – Πουλερικά: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων τυποποίησης, συσκευασίας και επεξεργασίας αβγών. Ιδρυση και εκσυγχρονισμός σφαγείων πουλερικών και μονάδων τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών – στρουθοκαμήλων – κουνελιών. Σύγχρονα δίκτυα διακίνησης ζωικών προϊόντων.

Μέλι: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων τυποποίησης, επεξεργασίας, μεταποίησης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.

Σηροτροφία: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και αξιοποίησης προϊόντων σηροτροφίας.

Δημητριακά: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός αποθηκευτικών χώρων και ξηραντηρίων δημητριακών – μονάδων αποφλοίωσης, λείανσης κ.λπ. ρυζιού.

Ελαιούχα προϊόντα: Ιδρυση, εκσυγχρονισμός μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων, συγχώνευση ελαιοτριβείων. Ιδρυση, εκσυγχρονισμός τυποποιητηρίων – συσκευαστηρίων ελαιολάδου. Εκσυγχρονισμός – μετεγκατάσταση πυρηνελουργείων, ραφιναριών ελαιολάδου και σπορελαιουργείων χωρίς αύξηση δυναμικότητας.

Οίνος: Ιδρυση, εκσυγχρονισμός οινοποιείων χωρίς αύξηση δυναμικότητας και μονάδων μεταποίησης για παραγωγή ξιδιού κ.λπ. από οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.

Οπωροκηπευτικά: Ιδρυση, εκσυγχρονισμός μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης και αποθήκευσης οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων, μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας, φρούτων, εσπεριδοειδών, λαχανικών, ξηρών καρπών, σύκων -σταφίδων, πατάτας και επιτραπέζιων ελαιών.

Ανθη: Ιδρυση, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων μεταποίησης και εμπορίας.

Ζωοτροφές: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων παραγωγής ζωοτροφών και μονάδων εμπορίας αυτών.

Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων τυποποίησης και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού.

Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά: Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και παραγωγής αιθέριων ελαίων.

Σε όλους τους ανωτέρω τομείς, ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι δράσεις που αφορούν προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν: Φορείς επενδυτικών σχεδίων μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα, εταιρείες κάθε μορφής (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε.), συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε μορφής, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ 1ου ή 2ου βαθμού), εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ και συνεταιρισμοί, αναπτυξιακές εταιρείες.

Οροι χρηματοδότησης: Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης για επενδυτικό σχέδιο μπορεί να κυμαίνεται από 80.000 ευρώ (27 εκατ. δρχ. περίπου) μέχρι 20 εκατ. ευρώ (6,8 δισ. δρχ. περίπου). Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της επένδυσης ως εξής: από 50% για επενδύσεις επιλέξιμου προϋπολογισμού ή τμημάτων επενδύσεων μέχρι 1.500.000 ευρώ (511 εκατ. δρχ. περίπου), 45% για τα τμήματα των επενδύσεων από 1.500.000 ευρω (511 εκατ. δρχ. περίπου) μέχρι 3.000.000 ευρώ (1,02 δισ. δρχ. περίπου), 40% για τα τμήματα των επενδύσεων από 3.000.000 ευρω (1,02 δισ. δρχ. περίπου) μέχρι 6.000.000 ευρω (2,04 δισ. δρχ. περίπου), 35% για το τμήμα των επενδύσεων άνω των 6.000.000 ευρώ.

Διάρκεια υλοποίησης έργων: Μέγιστος χρόνος υλοποίησης για επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού κάτω των 600.000 ευρώ (204 εκατ. δρχ. περίπου) είναι οι 24 μήνες, για επενδυτικά σχέδια άνω των 600.000 ευρώ (204 εκατ. δρχ. περίπου) και μέχρι 1,2 εκατ. ευρώ (408 εκατ. δρχ. περίπου) οι 36 μήνες, και για επενδυτικά σχέδια άνω των 1,2 εκατ. ευρώ οι 48 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή