Οχι σε συμφωνία τύπου Μάαστριχτ στις συντάξεις

Οχι σε συμφωνία τύπου Μάαστριχτ στις συντάξεις

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δ. Ρέππα, στην πρόταση της ιταλικής προεδρίας για ένα συνταξιοδοτικό Μάαστριχτ με δεσμευτικούς όρους για τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τα ασφαλιστικά ελλείμματα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το θέμα ετέθη προς διερεύνηση από την ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Μιλάνο.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Ρέππας, επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης της εθνικής αρμοδιότητας στο συνταξιοδοτικό και της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, που δεν περιλαμβάνει ούτε συστάσεις προς τα κράτη – μέλη ούτε διαγωνισμούς για την επίτευξη της καλύτερης επίδοσης. «Τα ζητήματα των συντάξεων είναι αρκετά σύνθετα και περικλείουν ένα υψηλό βαθμό πολιτικής ευαισθησίας που τα καθιστά ακατάλληλα για την υιοθέτηση δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.»

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σχέδιο νόμου που καταρτίζει εξετάζει εκ νέου ορισμένες πτυχές του Ασφαλιστικού που συνδέονται με την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο προβληματίζεται για την ασφαλιστική μετάβαση των εργαζομένων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων από το (ακριβό) IKA στον (φθηνότερο) ΟΓΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή