Πάχτας: Λύση χωρίς απολύσεις στα Μεταλλεία Χαλκιδικής

Πάχτας: Λύση χωρίς απολύσεις στα Μεταλλεία Χαλκιδικής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εναλλακτικές λύσεις για τη δημιουργία διάδοχου επιχειρηματικού σχήματος, που θα αναλάβει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και βουλευτής της περιοχής κ. Χρήστος Πάχτας στους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας αποκλείοντας επί 4 ώρες το κέντρο της Αθήνας. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο κ. Πάχτας μετά την τρίωρη περίπου συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κατέβηκε στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους μέσω τηλεβόα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Οπως ανέφερε ο κ. Πάχτας εκτός από το σχήμα που έχει διαμορφωθεί με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης και τη συμμετοχή της ΛΑΡΚΟ η οποία θα αναλάβει -σε κάθε περίπτωση- το management των Μεταλλείων χωρίς όμως οικονομική συμμετοχή, της κατασκευαστικής εταιρείας ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, της νομαρχιακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις στα Μεταλλεία, η Kinross η οποία έχει εξαγοράσει την TVX Gold εμφανίζεται να επιδιώκει την παραμονή της στα Μεταλλεία και ιδιαίτερα στις Σκουριές, με ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20%.

Ανεξαρτήτως ωστόσο της παραμονής της ή όχι στο νέο σχήμα, η Kinross δεσμεύθηκε να διαθέσει στο νέο σχήμα 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ένα μέρος των οποίων, όπως ανέφερε ο κ. Πάχτας θα διατεθεί πιθανότατα άμεσα για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων για το μήνα Μάιο. Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι στόχος είναι η διασφάλιση ενός οριστικού σχήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις αναγκαίες επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρηματικό σχήμα που διαμορφώθηκε με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης υπογράφει εντός των ημερών μνημόνιο συμφωνίας, η οποία όμως για να ολοκληρωθεί προϋποθέτει την υπογραφή ανάλογου μνημονίου και με την Kinross για τη μεταβίβαση των μετοχών των Μεταλλείων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς εκκαθάρισης για να αποφευχθεί η κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση (η Kinross έχει υποβάλλει ήδη αίτηση πτώχευσης) και οι απολύσεις εργαζομένων. Παράλληλα διερευνάται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας η διαμόρφωση ειδικών όρων συνταξιοδότησης για όσους από τους εργαζόμενους συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις. Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία που θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή