Πετυχημένοι οι τελευταίοι στόχοι εξαγορών των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την KPMG

Πετυχημένοι οι τελευταίοι στόχοι εξαγορών των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την KPMG

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερο σε σχέση με παλαιότερα είναι το ποσοστό των εξαγορών και συγχωνεύσεων που προσθέτουν αξία στους μετόχους-αγοραστές, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία KPMG. Η έρευνα, με τίτλο «Beating the Bears», εξετάζει τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2001 και αποδεικνύει ότι ποσοστό 34% εξ αυτών αποδίδουν αξία στους μετόχους τους, διπλάσιο του αντίστοιχου που προέκυψε το 1999 (17%). Για πρώτη φορά μάλιστα, το ποσοστό αυτό υπερέβη το ποσοστό των συναλλαγών, που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας για τους μετόχους – proportioreducing value (32%). Εστιάζοντας ειδικότερα στην απόδοση της μετοχής μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής μόνο, τότε το 52% των συναλλαγών εμφανίζεται να προσθέτει αξία, συγκριτικά με ποσοστό 36% που είχε καταγραφεί το 1999.

Πού εστίασαν

Η έρευνα «Beating the Bears» διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, σε συνεργασία με ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, και αντικείμενό της είναι η εξέταση των κυριότερων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς κατά την περίοδο 2000-2001, εστιάζοντας ειδικότερα στα κίνητρα και τις διαδικασίες που υποκίνησαν τις συγκεκριμένες συναλλαγές αλλά και στο ποσοστό που οι συναλλαγές δημιούργησαν αξία για τους μετόχους-αγοραστές, συγκρίνοντας την απόδοση της μετοχής πριν και μετά τη συναλλαγή με άλλες ομοειδείς εταιρείες.

Οπως αποδεικνύει η έρευνα της KPMG, οι εταιρείες που διαθέτουν μια ξεκάθαρη, επεκτατική στρατηγική με αποτελεσματική μέθοδο υλοποίησης, όσον αφορά τη διενέργεια εξαγορών και συγχωνεύσεων, αποκτούν σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η διασφάλιση ή αύξηση του μεριδίου αγοράς καθώς και η επέκταση σε νέες αγορές και προϊόντα προβάλλονται ως οι κυριότεροι λόγοι που ωθούν μια επιχείρηση να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή εξαγοράς ή συγχώνευσης. Πρόκειται στην ουσία, δηλαδή, για κίνητρα «επεκτατικού» χαρακτήρα που δίνουν έμφαση στην αύξηση των εσόδων.

Συνέργειες εσόδων

Εξάλλου, οι εταιρείες που στοχεύουν και επιτυγχάνουν συνέργειες στα έσοδά τους έχουν σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον ColiCook, επικεφαλής του Τμήματος Συναλλακτικών Υπηρεσιών της KPMG, οι εταιρείες που επιτυγχάνουν συνέργειες εσόδων από μία συναλλαγή είναι αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να προσθέσουν αξία στους μετόχους τους. Εκτιμάται, μάλιστα, πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συνέργειες που προκύπτουν στα έξοδα συνήθως αντισταθμίζονται από την επιπλέον αμοιβή (premium) που καταβάλλεται στους πωλητές, ενώ οι συνέργειες στα έσοδα αντιπροσωπεύουν την επιπλέον αξία για τους αγοραστές.

Επιλέγοντας σωστά

Σε τι βαθμό, όμως, οι ακολουθούμενες πρακτικές διοίκησης διεκδικούν μερίδιο από την επιτυχία του εγχειρήματος; Οπως αποδεικνύει η έρευνα, από τις συναλλαγές που προσθέτουν αξία, ποσοστό 67% ήταν αποτέλεσμα της δυνατότητας της διοίκησης να διακρίνει εκ των προτέρων την κατάλληλη εταιρεία-στόχο, σε σύγκριση με ποσοστό 28% αυτών που η στρατηγική τους δεν ήταν ξεκάθαρη ή υπήρξε ευκαιριακή.

Επίσης, το 37% των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα υποστηρίζουν ότι ο Ειδικός Διαχειριστικός Ελεγχος (due diligence) υπήρξε ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Την ίδια άποψη συμμεριζόταν ποσοστό μόλις 25% στην έρευνα του 1999. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι, αφενός, οι πρακτικές διοίκησης γίνονται ολοένα και πιο ακριβείς και προσεγμένες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας, αφετέρου, όλο και περισσότερες συναλλαγές προγραμματίζονται και εκτελούνται μέσα από ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλαίσιο, εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα των συνεργειών που τις καθιστούν επιτυχημένες. Στο πλαίσιο αυτό, τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων παίζουν έναν σαφώς ενισχυμένο ρόλο, ασκώντας σημαντική επιρροή ως προς την εκτίμηση της αξίας της συμφωνίας. Εξάλλου, το στοιχείο αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι μόλις 16% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ομάδα του συμμετείχε περισσότερο από κάθε άλλη στην επίτευξη της συμφωνίας, έναντι ποσοστού 32% που είχαν αποφανθεί το ίδιο κατά την έρευνα του 1999. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την αύξηση της επιρροής τόσο του Δ.Σ. όσο και μιας ομάδας εξειδικευμένων επαγγελματιών, όπως τραπεζίτες, νομικοί σύμβουλοι, λογιστές και επαγγελματίες που εξειδικεύονται στο due diligence.

Τα στελέχη αντιμετωπίζουν με ρεαλιστικότερους όρους τις συμφωνίες

Ενα ακόμη σημείο δείχνει να βελτιώνεται σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας του 1999. Πρόκειται για τον περιορισμό της ψαλίδας όσον αφορά την άποψη των εμπλεκομένων για την επιτυχία της συμφωνίας και την αντικειμενική επίτευξη αυτής της επιτυχίας. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 65% ότι η συμφωνία εξαγοράς ή συγχώνευσης στέφθηκε τελικά από επιτυχία, την στιγμή όμως που με αντικειμενικούς όρους μόλις το 30% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται επιτυχείς. Το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε από 75% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του 1999, αποδεικνύοντας σαφή μείωση της ψαλίδας μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής επιτυχίας, γεγονός που συνηγορεί στο ότι τα στελέχη σταδιακά αντιμετωπίζουν με ρεαλιστικότερους όρους το κλείσιμο μιας συμφωνίας, τόσο αυτής καθ’ εαυτής όσο και όσων αυτή συνεπάγεται από την άποψη των οφελών για την επιχείρηση. Επιπλέον, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της έρευνας, το στοιχείο αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη ενδιαφέρονται περισσότερο για τη στρατηγική πλευρά της συμφωνίας και ό,τι αυτή συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για τον οργανισμό, παρά για τα άμεσα οικονομικά οφέλη. Ενα τελευταίο σημείο που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα της KPMG, αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών μετά την ευόδωσή τους. Ποσοστό 69% αναφέρει ότι η φάση της υλοποίησης οδεύει σύμφωνα με τα οικονομικά και στρατηγικά κριτήρια που είχαν εξαρχής καθοριστεί, ενώ 89% επισημαίνει ότι η υλοποίηση εξελίσσεται ομαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή