Προειδοποιητικό πρόστιμο 500.000 ευρώ στην ΑΕΠΙ

Προειδοποιητικό πρόστιμο 500.000 ευρώ στην ΑΕΠΙ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επέβαλε στην ΑΕΠΙ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παράλληλα την υποχρεώνει να τροποποιήσει τις συμβάσεις με τους δημιουργούς και να μειώσει τις προμήθειες που εισπράττει. Σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) «εντός τριμήνου να τροποποιήσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές συμβάσεις ανάθεσης διαχείρισης έτσι ώστε να καθίσταται σαφές ότι οι πνευματικοί δημιουργοί έχουν καταρχήν την επιλογή ανάθεσης όχι μόνο του συνόλου αλλά και ορισμένων μόνον κατηγοριών των πνευματικών τους δικαιωμάτων». Τη μερική διαχείριση η ΑΕΠΙ μπορεί να την αρνηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, «μόνο μετά από πλήρη και ειδική αιτιολογία». H ΑΕΠΙ υποχρέωνε τους δημιουργούς να της αναθέτουν τη διαχείριση του συνόλου των δικαιωμάτων τους με επιχείρημα την προστασία των συμφερόντων τους. Αρνιόταν δε, παρά τα αιτήματα που τις είχαν υποβληθεί να δώσει τη δυνατότητα σε δημιουργούς να διαχειρίζονται μόνοι τους κάποια δικαιώματά τους όπως π.χ. από πωλήσεις δίσκων/cd.

Κοινοποίηση στο Ιnternet

Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει την ΑΕΠΙ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης «να διαμορφώσει τις προμήθειες που επιβάλλει στους αντισυμβαλλομένους της δημιουργούς για την είσπραξη των μηχανικών και ειδικότερα των φωνογραφικών δικαιωμάτων κατ’ ανώτατο όριο στο 15% επί των εισπράξεων». Οπως αναφέρεται στην απόφαση οι αμοιβές που επιβάλλει ανέρχονται σε ποσοστά 25% και 37,5% επί των εσόδων ενώ ο μέσος όρος των αντίστοιχων ποσοστών παρακράτησης από αλλοδαπούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης κυμαίνεται στα εύλογα όρια των 4,75%-25%. Παράλληλα η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στην ΑΕΠΙ να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο τα πλήρη στοιχεία για το «αμοιβολόγιο» και τον «κανονισμό διανομής», τα ποσά που προκύπτουν από την παρακράτηση 10% επί των δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης καθώς και τα κριτήρια διάθεσής τους για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το πρόστιμο των 500.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 5% των ακαθάριστων εσόδων της και δεν υπερβαίνει το ανώτατο από νόμο προβλεπόμενο (15%), επιβλήθηκε κυρίως για την αδικαιολόγητη άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τη διαχείριση «μερικών μόνον κατηγοριών των δικαιωμάτων πνευματικών δημιουργών».

Η καταγγελία

Η ΑΕΠΙ, η οποία κατέχει μερίδιο αγοράς 95%, διαχειρίζεται τα δικαιώματα του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων δημιουργών (1.585 συνθέτες, 2.222 συγγραφείς, 2.614 συνθέτες-συγγραφείς, 71 εκδότες και 1.136 κληρονόμοι δικαιωμάτων) αλλά και έργα ρεπερτορίου αλλοδαπών οργανισμών. H καταγγελία εναντίον της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπεβλήθη το 1996 από τους μουσικοσυνθέτες Στ. Ξαρχάκο, N. Κυπουργό, Π. Καλαντζόπουλο, Θ. Μικρούτσικο, N. Μαμαγκάκη, Γ. Κουμεντάκη και το σωματείο «Ενωση Ελλήνων Μουσουργών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή