N. Γκαργκάνας: Μείζον πρόβλημα ο πληθωρισμός

N. Γκαργκάνας: Μείζον πρόβλημα ο πληθωρισμός

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πληθωρισμός ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και μειώνει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές εξαγωγές. H Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι στο τέλος του 2003 ο πληθωρισμός θα κλείσει στα επίπεδα του 3,5%, παραμένοντας διπλάσιος του μέσου κοινοτικού.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. N. Γκαργκάνας ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το μείζον πρόβλημα παραμένει ο πληθωρισμός.

Η αγωνία για τον πληθωρισμό επανέρχεται στην κυβέρνηση και μάλλον καθυστερημένα επαναλαμβάνεται το περσινό έργο, όταν τον Αύγουστο του 2002 ο κ. Χριστοδουλάκης έτρεχε με δηλώσεις να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών, που έπληττε καίρια τον τουρισμό.

Εφέτος η κυβερνητική αγωνία γίνεται εντονότερη για δύο πρόσθετους λόγους. O πρώτος αφορά το μικρότερο κύμα τουριστών που καταφθάνει στην Ελλάδα, το οποίο αν κακοπαθήσει θα μεταφέρει αντίστοιχες εμπειρίες επιστρέφοντας πίσω. Το δεύτερο είναι η προεκλογική περίοδος, που καθιστά την κυβέρνηση ευάλωτη στην κριτική για την ακρίβεια που έχει κυριαρχήσει από άκρου εις άκρον στην Ελλάδα και πλήττει κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.

Πάντως, ο διοοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προέβλεψε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον Αύγουστο και μετά, ενώ απέδωσε τα σημερινά υψηλά επίπεδα του τιμαρίθμου στον ρυθμό ανάπτυξης, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Ως άλλη αιτία που επιβαρύνει τον πληθωρισμό ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε το κόστος εργασίας, το οποίο όπως είπε, αυξάνεται στη χώρα μας ταχύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ.

Η μείωση του κόστους εργασίας όπως εξήγησε ο ίδιος μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ο ένας είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα και ο δεύτερος μέσω της συμπόρευσης των πραγματικών μισθών με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πρόβλεψη έκανε ο κ. Γκαργκάνας και για την αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο όπως είπε το α΄ εξάμηνο του 2003 αυξήθηκε με ρυθμό 4%, σε αντιδιαστολή με την σχεδόν μηδενική ανάπτυξη που παρουσιάστηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκε αλληλέγγυη των τραπεζών όσον αφορά τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει τελευταία με τις ενώσεις καταναλωτών για τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε: «Η απόφαση του Εφετείου αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αρμόδια για την επιβολή της εφαρμογής των αποφάσεων των δικαστικών αρχών. Αυτό είναι αρμοδιότητα των ίδιων των δικαστηρίων.

Εμείς έχουμε εκδώσει, όπως θα ενθυμείσθε, στο τέλος του 2002, μια εκτεταμένη πράξη διοικητή που αφορά τη διαφάνεια των συναλλαγών των τραπεζών με τους δανειζομένους και βεβαίως αρμοδιότητά μας είναι να παρακολουθούμε την πιστή τήρηση όλων όσων προβλέπει αυτή η πράξη του διοικητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή