Εφορμούν για να δαμάσουν την αισχροκέρδεια

Εφορμούν για να δαμάσουν την αισχροκέρδεια

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φανερή την αγωνία για τον πληθωρισμό ο οποίος δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, η κυβέρνηση υποχρεώνεται πλέον σε αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των κρουσμάτων αισχροκέρδειας που ταλανίζουν την αγορά, έχοντας φέρει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση τους καταναλωτές. Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει «όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα», δοκιμασμένα με επιτυχία ή όχι στο παρελθόν, προκειμένου να πιέσει για χαμηλές τιμές όχι μόνο στην αγορά των οπωροκηπευτικών αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές κ.ά.). Εχει ήδη επεξεργαστεί χρονοδιάγραμμα δράσεων έως τον Μάρτιο του 2004, που περιλαμβάνει από θεσμικές παρεμβάσεις, εντατικοποίηση ελέγχων, «συμφωνίες κυρίων», μέχρι την επιβολή, όπου του δίνεται η δυνατότητα από το νόμο, αυστηρότερων προστίμων.

«Το μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε μια σειρά από θεσμικά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος χθες, μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης K. Κουλούρης και Δ. Γεωργακόπουλος, ο γραμματέας της K.E. του ΠΑΣΟΚ M. Χρυσοχοΐδης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκ. Χαρδούβελης.

Συστηματικοί έλεγχοι

Μεταξύ των μέτρων αυτών, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το παρεμπόριο, το οποίο ήδη βρίσκεται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφισθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Με αυτό δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο όπου ελέγχεται η διαμόρφωση των τιμών ήδη από το χώρο της παραγωγής. Δίνει τη δυνατότητα με συστηματικούς ελέγχους να αποκλεισθεί, σε μεγάλο βαθμό βέβαια, η κερδοσκοπία και η υπερβολική αύξηση των τιμών στο ενδιάμεσο στάδιο από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή», διευκρίνισε ο υπουργός.

Στην κατεύθυνση προώθησης της διαφάνειας υπέρ του καταναλωτή θα στηριχθούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, θα εξελιχθεί περαιτέρω το Παρατηρητήριο Τιμών, ενώ θα προχωρήσει η δημιουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, που αποτελεί «μια θεσμική προτεραιότητα, η οποία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Κρίσιμο θέμα για τον υπουργό Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο παραμένει η διενέργεια των ελέγχων. Κλιμάκια ελέγχου της Τουριστικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Τουρισμού, του ΣΔΟΕ, άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργούν συντονισμένα ελέγχους σε όλες τις περιοχές με έμφαση σε προϊόντα ευρύτατης κατανάλωσης, όπως το εμφιαλωμένο νερό όπου και παρατηρούνται υπέρογκες αυξήσεις. Ειδικότερα για το εμφιαλωμένο νερό έχει προωθηθεί αγορανομική διάταξη, η οποία προβλέπει την αναγραφή ενδεικτικών τιμών πώλησης, η οποία στην πράξη όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί αφού ατύπως έχει δοθεί «παράταση» τριών εβδομάδων στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

«Θα πέσουν καμπάνες»

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη για την ακρίβεια υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης δήλωσε ότι θα εξαντλήσει τα όρια που προβλέπει ο νόμος για την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις, σπεύδοντας να προαναγγείλει ότι εντός των ημερών «θα πέσουν ηχηρές καμπάνες» σε ορισμένους που οι έλεγχοι εντόπισαν να παρανομούν. Αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των παραβάσεων και το χώρο απ’ όπου προέρχονται οι επαγγελματίες ή οι επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι όπου διαπιστώνονται υπερβολικές τιμές, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να τις αιτιολογούν διαφορετικά «θα δέχονται καθημερινούς αυστηρούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ, τις υγειονομικές υπηρεσίες κ.ά.». Ταυτόχρονα ανέφερε πως πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης είναι να μη δεχθεί αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μεγαλύτερες του πληθωρισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με ζαχαροπλάστες και αρτοποιούς να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις στο επόμενο τρίμηνο. Προχθές ο κ. Κουλούρης επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. H συνάντηση ήταν εθιμοτυπική και ενημερώθηκε για τις πάγιες θέσεις του Συνδέσμου. Οι βιομήχανοι ζήτησαν να ανακληθεί το μέτρο για την αναγραφή ενδεικτικών τιμών στα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, καθώς σύμφωνα με την άποψή τους οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, γνωστοποιώντας του παράλληλα ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή