Στο 2% ο ευρω-πληθωρισμός τον Ιούνιο

Στο 2% ο ευρω-πληθωρισμός τον Ιούνιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ελαφρά αύξηση στο 3,6% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της E.E., Eurostat, ενώ αντίστοιχη αύξηση από 1,9% σε 2% κατεγράφη για τον πληθωρισμό της Ζώνης Ευρώ. Στην Ευρώπη των «15» ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στο 1,8%.

3,6% η Ελλάδα

Με το 3,6% αυτό, έναντι του 3,5% του Μαΐου, η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ενωση μετά την Ιρλανδία, η οποία όμως αποτελεί και πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης ΑΕΠ και έχει ήδη καταστεί, τουλάχιστον σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Επιπλέον δε, ο πληθωρισμός της βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση (και το ΑΕΠ της σε συνεχή άνθηση), άρα για τη χώρα μας ανοίγει η δυνατότητα κατάκτησης του συγκεκριμένου, λίαν ανεπιθύμητου, κοτίνου. Μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ενωση έχει η Πορτογαλία με 3,4% και ακολουθούν η Ιταλία με 2,9% και η Ισπανία με 2,8%. H Ολλανδία, που μέχρι και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις, υποχώρησε τον Ιούνιο στην 6η θέση με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,5%.

O,9% η Γερμανία

Στην άλλη άκρη του φάσματος, τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ενωση είχε η Γερμανία με μόλις 0,9% αλλά και μηδενική ανάπτυξη. Ακολουθούν η Αυστρία με 1%, η Βρετανία με 1,1% και η Φινλανδία με 1,2%.

Σε σχέση με τον Μάιο του 2003, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε επτά κράτη-μέλη, μειώθηκε σε έξι και παρέμεινε σταθερός σε δύο, την Ιταλία και τη Σουηδία. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2002 τη μεγαλύτερη πτώση πληθωρισμού καταγράφει η Ολλανδία που πέρασε από 3,9% σε 2,5% φέτος. Ακολουθούν η Αυστρία που πέρασε από το 1,5% στο 1% και η Φινλανδία (από 1,5% σε 1,2%). Τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εμφάνισαν το Βέλγιο, η Βρετανία και το Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σημαντικότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, κατεγράφη στον δείκτη «ενέργεια» που πέρασε από 0,6% τον Μάιο σε 1,6% τον Ιούνιο, ενώ ακολουθεί με 2,4% έναντι 1,7% ο τομέας των τροφίμων, ευάλωτος στην κακοκαιρία τον χειμώνα και, όπως αποδεικνύεται, εξίσου ευάλωτος την καλοκαιρία το καλοκαίρι.

Πάντως, οι αυξήσεις αυτές είχαν εν τέλει αμελητέα αύξηση στον γενικό δείκτη, καθώς αυτός «κέρδισε» μόλις ένα δέκατο της μονάδος στη Ζώνη Ευρώ και παρέμεινε αμετάβλητος στην E.E. των «15».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή